Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    UNS traži da EPS omogući štampanje novina

    Udruženje novinara Srbije (UNS) apelovalo je danas na Elektroprivredu Srbije (EPS) da prilikom isključenja struje kod industrijskih potrošača, ne ugrožava slobodu štampe i pravo gradjana na informisanje.

    UNS je u saopštenju naveo da je Elektrodistribucija u Novom Sadu pre tri dana isključila struju štampariji Grafoprodukt, koja štampa više od 10 lokalnih, regionalnih i nacionalnih listova, čije je pojavljivanje pred čitaocima ugroženo.
     
    To novinarsko udruženje je izrazilo sumnju da je isključenje struje štampariji Grafoprodukt vid pritiska na slobodu izražavanja, imajući u vidu da pojedini listovi koji se štampaju u toj štampariji važe za opozicione.

    – Takođe, nijedna druga štamparija koja štampa novine nije isključena sa mreže Elektroprivrede Srbije, a na nalogu za isključenje Grafoproduktu piše da se struja isključuje zbog duga od 0,00 dinara – piše u saopštenju UNS-a.
     
    UNS je upozorio Elektroprivredu Srbije da, prema Zakonu o javnom informisanju, „niko ne sme, ni na posredan način da ograničava slobodu javnog informisanja, naročito zloupotrebom državnih ili privatnih ograničenja i zloupotrebom prava, uticaja ili kontrole nad sredstvima za štampanje i distribuciju javnih glasila“.
     
    UNS očekuje od EPS-a da hitno omogući nesmetano izlaženje listova koji se štampaju u Grafoproduktu.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE