Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Univerzitet Jejl stvarao intelektualno superiornu rasu?

    Američki univerzitet Jejl suočava se sa optužbama da je tokom i nakon Drugog svetskog rata pokušao da stvoru superiornu rasu od britanske dece. Naime, na ovom univerzitetu su u to vreme ponudili utočište jedino studentima sa Univerziteta Oksford i Kembridž, piše Daily Mail.

    Postoji zabrinutost da su rukovodioci Jejl univerziteta gajili nacističke ideje jer su smatrali da su deca sa ova dva britanska univerziteta intelektualno superiorna u odnosu na ostale vršnjake i da će biti lideri svoje klase.
     
    Opštužbe na račun Jejla nastale su kada je rukovodstvo ovog univerziteta ponudilo evakuaciju za ukupno 125 studenata sa univerziteta Oksford u nadi da će na taj način zaštiti potomstvo britanske akademske dece.
     
    Lideri Jejla, koji su bili nosioci pokreta eugenike, poslali su u to vreme pismo univerzitetima Oksford i Kembridž kako bi zaštitili decu svojih prijatelja. Ukupno 125 dece sa Oksforda i 35 majki prihvatilo je tu ponudu i preselilo se u SAD 8. jula 1940. godine.
     
    Mnoga deca su tim činom izgubila roditelje, ali su tokom svog petogodišnjeg boravka u SAD-u uživali u novom sistemu školastva koji je bio znatno napredniji od britanskog.
     
    En Spoks-Simonds koja je tada bila evakuisana sa mlađim bratom opisuje put Ameriku kao druženje obrazovanih ljudi koji su povezivali dva univerziteta.
     
    Inače. za razliku od Oksforda, rukovodioci univerziteta Kembridž odbili su ponudu Jejla pošto su to smatrali privilegijom samo za posebne klase.
     
    Evakuisani Džulijet Hopkins tvdi da je profesor geografije na tom univerzitetu Elsvort Hantington ujedno bio i bivši predsednik Američkog društva eugenike.
     
    Sve to sugeriše da je predratni Univerzitet Jejl bio okovan idejama koje su bile vrlo bliske nacizmu.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE