Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    „Đerdap“ nije ugrožen zbog leda iako je proizvodnja struje prepolovljena

    Hidroelektrana „Ðerdap“ zbog leda nije ugrožena, iako je proizvodnja struje u tom privrednom društvu gotovo prepolovljena zbog slabijeg dotoka Dunava, izjavio je u ponedeljak (13. februara 2012. godine) za Tanjug generalni direktor PD „Ðerdap“ Dragan Stanković.


    On je naveo da je ukupna proizvodnja struje u PD „Ðerdap“ oko devet miliona kilovat časova (kWh) dnevno, a da je prosečna dnevna proizvodnja u tom preduzeću između 17 i 18 miliona kWh.

    – Dotok Dunava je u opadanju i trenutno iznosi oko 2.000 metara kubnih u sekundi – rekao je Stanković i naveo da to obezbeđuje samo oko četvrtinu od ukupno moguće proizvodnje struje. Na „Ðerdapu 1“ dnevna proizvodnja je oko šest miliona kilovat časova, a prosečna dnevna proizvodnja u toj hidrolektrani je oko 13,5 miliona kWh.

    Podsećajući da u okolini Golupca na Dunavu radi jedan ledolomac koji ne dozvoljava da se stvore ledeni čepovi na Dunavu, on je dodao da rumunska strana, i pored očekivanja, nije angažovala nijedan ledolomac.

    – „Ðerdap 2“ nije u opasnosti zbog leda zbog toga što Dunav između hidrocentrala „Ðerdap“ 1 i 2 nije zaleđen. Hidroelektrane „Vlasina“ i „Pirot“ rade, takođe, bez problema, s tim što je na „Pirotu“ vodena akumulacija gotovo potpuno ispražnjena, što je sa jedne strane dobro, jer će moći da primi velike količine vode posle otapanja snega – rekao je Stanković.
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE