Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Poljska: Otvaranje prve nuklearke ipak do 2020.

    Poljska energetska kompanija PGE odbacila je danas tvrdnje da je otvaranje prve nuklearne elektrane u zemlji planirano za 2020. odloženo za 2025. godinu.


    Portparol ove kompanije Lukaš Vitkovski objasnio je da je 2025, koja se navodi u izveštajima medija o razvojnoj strategiji ove kompanije, jednostavno ciljna godina za dovođenje pogona u puni kapacitet.

    „Planiramo da prvo poljsko nuklearno postrojenje, ukupnog kapaciteta od oko 3.000 megavata iz dva ili tri reaktora, bude u punom kapacitetu do 2025, a to znači da će prvi reaktor stupiti u pgogon pre toga“, rekao je Vitkovski agenciji AFP.

    Zabuna oko roka izgradnje nuklearke nastala je zato što kompanija PGE nije spomenula nuklearku u svom energetskom portfoliju za 2020, koji je deo njenog strateškog plana za 2012-2035. Strategija državne kompanije PGE predviđa 36-procentni udeo nuklearne energije u njenom ukupnom energetskom miksu do 2030, kada bi trebalo da počne sa radom drugo postrojenje.

    Poljska, koja ima 38 miliona stanovnika, trenutno se oslanja na vlastite velike količine uglja za generisanje 94 odsto svoje električne energije.

    Kompanija PGE je, krajem prošle godine, trebalo da pokrene tender za izgradnju nuklearnog postrojenja, ali je to odloženo zbog globalne ekonomske krize.

    Tri međunarodne kompanije su izrazile interesovanje za ovaj projekat: francuske kompanije EDF i Areva i dva američko-japanska konzoricijuma, „Westinghouse Electric Company“  i „GE Hitaći Nuclear Energy Americas“. 

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE