Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Književnici izabrali najbolje: Tolstoj najveći pisac u poslednjih 200 godina

    Lav Nikolajevič Tolstoj najveći je pisac u poslednjih 200 godina, rezultat je ankete spovedene među 125 američkih i britanskih autora. Tolstojev roman “Ana Karenjina” proglašen je najboljim književnim delom 19. veka, a “Lolita” Vladimira Nabokova najboljom knjigom 20. veka.


    Ruski sajt Novosti Literatury objavio je da je u anketi “Pisci biraju omiljene knjige” kandidovano ukupno 544 dela – romana, zbirki priča i pesama, drama iz celog sveta, prenosi seecult.org Svaki pisac – učesnik ankete, trebalo je da sastavi sopstvenu listu od deset naslova, te da ih oceni od jedan do deset. Tako su sastavljene tri liste – dve sa najboljim delima u 19. i 20. veku, i lista deset najboljih pisaca.

    Među piscima koji su učestvovali u anketi, a rađena je duže vremena, bili su autori različitih generacija, kao što su Norman Mejler (Norman Kingsley Mailer, 1923-2007), Stiven King (Stephen Edwin King, 1947), En Pačet (Ann Patchett, 1963), Džonatan Franzen (Jonathan Franzen, 1959), Džojs Kerol Outs (Joyce Carol Oates, 1938)…

    Prema rezultatima ankete, među deset najboljih pisaca četiri su ruska, tri engleska i po jedan irski, francuski i američki.

    Osim Tolstoja, koji je na vrhu, među deset najvećih pisaca su i Viljem Šekspir (William Shakespeare), Džejms Džojs (James Joyce), Vladimir Nabokov, Fjodor Dostojevski, Vilijam Fokner (William Falkner), Čarls Dikens (Charles Dickens), Anton Čehov, Gistav Flober (Gustave Flaubert) i Džejn Ostin (Jane Austen). Nabokov, osim “Lolite”, ima na listi od deset najboljih književnih dela u XX veku i roman “Bledi plamen”, koji je na desetom mestu.

    Na listi deset najvećih dela prošlog veka su i “Veliki Getsbi” Frensisa Skota Ficdžeralda (Francis Scott Fitzgelard), “U traganju za izgubljenim vremenom” Marsela Prusta (Marcel Proust), Džojsov “Uliks” i “Dablinci”, “Sto godina samoće” Gabrijela Garsije Markeza (Gabriel García Márquez), “Buka i bes” Foknera, “Ka svetioniku” Virdžinije Vulf (Virginia Woolf) i “Sabrane pripovetke” Flaneri O ‘Konor (Mary Flannery O’Connor).

    Tolstoj je na listi najvećih dela XIX veka dva puta – osim “Ane Karenjine”, zastupljen je i njegov klasik “Rat i mir”, i to na trećem mestu.

    Među deset najvećih dela XIX veka su i “Madam Bovari” Flobera, “Doživljaji Haklberi Fina” Marka Tvena (Twain), “Priče” Čehova, “Middlemarch” Džordž Eliot (George Eliot), “Mobi Dik” Hermana Melvila (Melville), “Velika očekivanja” Dikensa, “Zločin i kazna” Dostojevskog i “Ema” Džejn Ostin.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE