Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Noćaj: Uzrok epidemije i dalje tajna

    Epidemija Q groznice u sremskom selu Noćaj i dalje hara. I pored svih uveravanja, lekara i veterinara da epidemiju drže pod kontrolom, broj obolelih se povećava. Proteklog vikenda i u ponedeljak, lekarsku pomoć zatražili su novi oboleli. Prema podacima Zavoda za javno zdravlje u Sremskoj Mitrovici, dosad je obolelo 39 meštana, a kod 28 i laboratorijski je potvrđena kju groznica.
     
    Posle uspešnog oporavka, na infektivnom odeljenju Opšte bolnice Sremska Mitrovica, 14 pacijenata pušteno je kući, a samo jedan je zadržan na daljem lečenju. Ostali, lakši bolesnici nalaze se na kućnom lečenju.
     
    Veterinari nastavljaju potragu za izvorom epidemije. Prema prikupljenim epidemiološkim podacima, stručnjaci Zavoda za javno zadravlje i Odseka Veterinarske inspekcije, kao najverovatniji put zaraze navode udisanje prašine kontaminirane uzročnikom bolesti. Kao prenosnik smatra se vetar, ili unošenje zaražene prašine na odeći i obući u zatvoreni prostor, gde je boravilo više osoba. Dvonedeljnim traganjem, veterinarske inspekcije nisu uspele da pronađu izvor epidemije, jer je nalaz posle pregleda 180 ovaca i krava bio negativan.
     
    Meštani, pomalo kivni, smatraju da su posledice epidemije mogle biti manje da je delovanje nadležnih gradskih službi bilo na vreme. Epidemija je, kažu, proglašena tek kada je dvadeset meštana “zaglavilo” u bolnicu.
     
    – Nije moglo pre nego što je laboratorijski epidemija potvrđena – odgovara Srđan Kozlina, predsednik Gradskog štaba za suzbijanje zaraznih bolesti.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE