Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Počeo referendum na Kosovu

    Glasačka mesta u Kosovskoj Mitrovici, Zvečanu i Zubinom Potoku otvorena su u sedam sati, čime je počeo referendum u srpskim opštinama na severu Kosova.
     
    Članovi opštinskih izbornih komisija krenuli su i u okolna sela da provere da li je sve spremno za početak glasanja.
     
    Član opštinske izborne komisije u Zvečanu Ljubo Radović kaže da će posle osam biti poznato da li su otvorena sva glasačka mesta, jer je teritorija na kojoj se sprovodi referendum razuđena i dosta biračkih mesta po zabačenim selima je nepristupačno. „U gradskim sredinama je sve otvoreno i teče bez problema, a za sela još nemamo informacije“, rekao je on.
     
    U četiri srpske opštine na severu Kosova danas i sutra biće održan referendum na kome će oko 35.000 građana sa pravom glasa moći da se izjasni o odnosu prema institucijama Kosova.
     
    Referendumsko pitanje glasi: „Da li prihvatate institucije takozvane Republike Kosovo„. Glasačka mesta su otvorena u sedam, a biće zatvorena u 19 časova. U severnoj Kosovskoj Mitrovici, Zvečanu i Zubinom Potoku građani glasaju dva dana, a u Leposaviću samo 15. februara, na Dan državnosti Srbije.
     
    Referendumu se protive predstavnici međunarodne zajednice na Kosovu i prištinske vlasti, navodeći da on neće imati nikakve pravne posledice. Protiv referenduma su i zvaničnici iz Beograda jer smatraju da će pogoršati položaj Srbije i kosovskih Srba.
     
    Prema rečima Ljube Radovića, za sada nema informacija da će Albanci učestvovati na referendumu, a iz tri sela (Žaži, Boljetinu i Lipi), u opštini Zvečan u kojima žive Albanci, poručeno je da ne žele da glasaju. „Glasaće se na 82 mesta, u Kosovskoj Mitrovici na 13, u Zvečanu na 11, u Zubinom Potoku na 25 i u Leposaviću na 33 mesta“, objasnio je Radović. Dodao je da su glasačka mesta ista kao kada se održavaju izbori koje raspisuje Srbija. „Očekujemo da će stepen izlaznosti biti manji od prvobitno pretpostavljenog i to je zbog realnih uslova koji na terenu postoje. Nećemo smatrati neuspehom ako ne bude postignut visok stepen izlaznosti“, rekao je Radović.
     
    On je dodao da posmatrači koje su pozvale opštinske izborne komisije nisu to prihvatili, ali da je moguće da referendum prate predstavnici Međunarodne krizne grupe.
     
    „Glasanje se završava 15. februara u 19 časova, birački odbori će sačiniti zapisnike, a opštinske komisije će, prema očekivanjima, prve preliminarne rezultate imati tokom noći dok će konačni biti poznati 19. februara“, rekao je Radović.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE