Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Grčka i Iran podigli cene nafte na početku nedelje

    Cene nafte porasle su u ponedeljak na međunarodnim tržištima nakon što je grčki parlament usvojio mere štednje koje su međunarodni zajmodavci postavili kao uslov za drugi paket pomoći, a potporu naftnim tržištima pružaju i nastavljene napetosti oko Irana.

    Cena barela sirove nafte na londonskom je tržištu bila skuplja za dolar i iznosila 118,31 dolara. U prošloj je nedelji nafta poskupela 2,6 posto. Na američkom je tržištu barel bio u plusu 97 centi i njime se trgovalo po 99,64 dolara. Tržišta je ohrabrilo usvajanje mera štednje u grčkom parlamentu, koje su međunarodni zajmodavci postavili kao uslov za drugi paket pomoći a time i za izbegavanje grčkog bankrota.
     
    U takvom je okruženju dolar oslabio prema korpi ključnih valuta, što jača kupovnu moć imatelja ostalih valuta a time i potražnju za naftom. Ulagači istovremeno strahuju od eskalacije napetosti na Bliskom istoku, nakon što je iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad u subotu izjavio da će Iran uskoro objaviti napredak u nuklearnom istraživanju.
     
    „Iran želi ovih dana svetu da pokaže svoje nuklearne kapacitete i to bi po našem mišljenju moglo pružiti dodatnu potporu cenama nafte u regiji, s obzirom na zaoštravanje napetosti“, navode analitičari ANZ-a u izveštaju.
     
    Odvojeno je Organizacija zemalja izvoznica nafte OPEC-a na svojoj internet stranici u ponedeljak objavila da je cena barela referentne korpe njene nafte u petak iznosila 116,41 dolara, što znači da je bila za 14 centi viša nego u četvrtak.

     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE