Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Uvoz struje košta nas 3 mil. EUR

    Generalni direktor Elektroprivrede Srbije Dragomir Marković rekao je da to preduzeće dnevno uvozi više od 20 miliona kilovat-sati, što košta oko 3 miliona evra.
     
    „Nastavljamo sa uvozom struje. To se radi da bi bio oporavljen sistem i da bi se povećale rezerve u akumulacionim jezerima hidroelektrana“, rekao je on novinarima nakon sednice Radne grupe za sigurnost u snabdevanju energentima i energijom.
     
    Na pitanje odakle se uvozi struja, Marković je rekao da „najviše stiže iz pravca Mađarske“. Prema njegovim rečima, dosadašnji „maksimalni dnevni uvozi struje“ košta blizu tri miliona evra.
     
    Generalni direktor EPS-a je rekao da najveći problem za proizvodnju struje predstavlja loša hidrološka situacija koja traje od prošle godine, ističući da hidroeketrane rade sa oko 20 odsto kapaciteta.  Marković je rekao da je na sastanku Radne grupe EPS sa Naftnom idustrijom Srbije dogovorio nove količne mazuta, koji je potreban da bi termoelentrane u Obrenovcu radile sa manjim opterećenjem i da bi se oporavile zalihe uglja.  Prema njegovim rečima, elektroenergetska sitaucija u Srbiji nije povoljnija nego prethodne sedmice, jer je nešeto niža potrošnja zbog ograničavanja potrošnje privredi. 

    „Ušteda u potrošnji juče je u odnosu na prethodni ponedeljak, svedeno na iste temperature, bila oko pet, šest miliona kilovat-sati i uglavnom je do tog rezultata došlo zbog ograničavanja potrošnje maloj i srednjoj industriji“, rekao je generalni direktor EPS-a. 

    Prema podacima tog javnog preduzeća, potrošnja struje juče je bila 147,34 miliona kilovat-sati i smanjena je u odnosu na najhladnije dane prethodne nedelje.  Marković je rekao da građani nisu povećali, ali ni smanili potrošnju. „Recimo da su na nuli, ni tamo, ni ovamo“ , rekao je on.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE