Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Beogradski činovnik vredi najviše

    Vlada je usvojila uredbu kojom je promenjena maksimalna visina plata u gradovima i opštinama, tako da zaposleni u ovim organima u proseku dobiju veće zarade.

    Međutim, ne samo da uredba ide protiv zakona o fiskalnoj odgovornosti, koji predviđa da javni dug ne sme da pređe 45 odsto bruto domaćeg proizvoda, odnosno da javna potrošnja mora da se smanjuje, a ne da se povećava, već je i među samim lokalnim samoupravama stvorila razdor i dovela do optužbi za diskriminatorski odnos Vlade prema opštinama.

    Naime, Vlada je uredbom odredila da će daleko veće plate imati službenici u Beogradu u odnosu na službenike na istim poslovima u bilo kojoj opštini. Tako će nekvalifikovani radnik zaposlen u upravi prestonice primati platu po koeficijentu 1,05, dok će isto radno mesto u nekoj opštini imati koeficijent zarade od samo 0,53, odnosno upola manje.

    Opštinski bibliotekar ima koeficijent 5,75, a beogradski 11,50. Funkcioneri u opštinama imaju koeficijent 9, a u Beogradu 18. Dakle, koeficijenti u glavnom gradu duplo su veći nego u opštinama širom Srbije, a plate radnika u ostalim gradovima, takođe su znatno veće od plata u opštinama. 

    Uz to, velika razlika je napravljena i između visokoobrazovanih i srednje i niže obrazovanih radnika, tako da će u proseku zaposleni sa fakultetom od sada imati veće plate, ali će zato oni sa srednjom školom i oni sa samo osnovnom primati manje novca. To znači da će čak i radnici poput čistačica, koji su do sada uglavnom bili na minimalcu primati još manje, jer njihovi poslodavci više neće moći da im na osnovu stimulacije povećaju platu. 

    Tako će, na primer, u Nišu najniža plata čistačice biti 17.000 dinara, dok će plata načelnika gradske uprave biti 98.000. Kako je ranije objasnio predsednik sindikata gradske uprave Niša Vladimir Mandić, rukovodiocima će plate biti povećane za 30 odsto, dok će najslabije plaćenim radnicima zarade biti smanjene i do 5.000 dinara. 

    Predsednici četiri opštine u zapadnoj Srbiji, uredbu smatraju toliko diskriminatorskom da su najavili pokretanje postupka za ocenu njene ustavnosti. Kako je istakao predsednik opštine Lučani Slobodan Jolović, obim posla u gradovima nije veći nego u opštinama, jer se sa brojem stanovnika povećava i broj zaposlenih. On je ranije ocenio i da se Beograd favorizuje kao da u unutrašnjosti žive građani drugog reda. 

    Kao primer nejednakosti u opštinama navode da načelnici opštinskih uprava treba da imaju platu od 66.000 dinara, načelnici u gradu 97.000, a načelnici u Beogradu čak 127.000 dinara. 

    Istovremeno, u Upravi grada Beograda za B92 kažu da povećanja plata neće biti. „Ne samo da neće biti povećanja plata, nego će jednom manjem broju zaposlenih plate biti smanjene“, rečeno nam je.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE