Dolaze partneri za RTB Bor?

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Dolaze partneri za RTB Bor?

  AmeriČka kompanija „Freeport Mc Moran“, koja je uz australijski „BHP Biliton“ i britansko-australijski „Rio Tinto“, najmoćnija rudarska korporacija na svetu, dostaviće u najskorije vreme ponudu za strateško partnerstvo sa Rudarsko-topioničarskim basenom „Bor“.


  Ovo je, za „Novosti“, potvrdio mr Zlatko Dragosavljević, državni sekretar u Ministarstvu rudarstva, koji je sa Blagojem Spaskovskim, generalnim direktorom RTB, bio u poseti „Friportovim“ rudnicima u Arizoni i Koloradu.

  Predstavnici „Freeport“-a žele da investiraju u geološka istraživanja podzemnih ležišta iz sastava RTB „Bor“, koja, kako veruju, kriju impresivan potencijal – otkriva Dragosavljević. – Nakon toga, ova američka kompanija, ukoliko njihova istraživanja budu dala očekivane rezultate, želi da zaključi ugovor o strateškom partnerstvu sa RTB o zajedničkoj eksploataciji tih rudnika.

  Iako su pominjane i konkretne brojke, mr Dragosavljević podvlači da je sa predstavnicima „Friporta“ postignut dogovor da oni svoje viđenje strateškog partnerstva sa RTB dostave u najskorije vreme, nakon čega bi se o tome izjasnila i Vlada Srbije.

  – Naravno da nam imponuje što je kompanija kao što je „Freeport“ zainteresovana za saradnju sa našom firmom. Međutim, mi ćemo se, prilikom donošenja odluke o strateškom partnerstvu sa Amerikancima rukovoditi isključivo dugoročnim interesima RTB „Bor“ i države Srbje – naglasio je Dragosavljević.

  Kako saznajemo, Amerikance posebno interesuje podzemno ležište „Borska reka“, iz sastava RTB, gde su, dosadašnjim istraživanjima, utvrđene rezerve rude bakra i zlata od – 620 miliona tona. Međutim, procene kazuju da se u tom ležištu krije gotovo dvostruko više rude, sa srednjim sadržajem bakra do 1,2 odsto, što je gotovo pet puta više od basenskih ležišta koja se trenutno eksploatišu.
   

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE