Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Grci: Bićemo nemački robovi

    Grci koji su u nedelju uveče spalili pola Atine protestujući protiv usvajanja oštrih mera štednje glavnog krivca za očajnu ekonomsku situaciju u svojoj zemlji, pored svoje nesposobne vlade, vide u Nemačkoj, piše Press.

    Heleni optužuju Germane da su ih doveli do prosjačkog štapa kako bi mogli da ih iskorišćavaju u narednoj deceniji.

    „Do 2020. godine bićemo robovi Nemaca. Nemoguće je živeti u ovakvim uslovima,“ rekao je inženjer Andreas Maragudakis, jedan od 100.000 demonstranata koji su protestovali u Atini. Njegova izjava predstavlja samo još jednu potvrdu da Grci misle da su Nemci odgovorniji od njih samih što im se zemlja nalazi na ivici propasti.
     
    Kada se tome doda paljenje nemačke zastave, što je gotovo postala tradicija na demonstracijama u Atini, kao i prošlogodišnji skandalozni plakati sa likom nemačke kancelarke Angele Merkel u nacističkoj uniformi, jasno je koga Grci smatraju mastermajndom svoje drame.
     
    Lider desničarske partije LAOS Jorgos Karacaferis, čiji su poslanici napustili vladu premijera Lukasa Papadimosa, izjavio je da Grci ne žele da budu pod nemačkom čizmom. „Nemci hoće da nas kolonizuju, ponize i da nam sruše dostojanstvo. Grčka ne može da preživi van Evropske unije, ali može da opstane bez Nemačke,“ rekao je Karacaferis. On je optužio Nemačku da želi da zavlada južnim evropskim zemljama.

    „Odluke EU ne donose se u Briselu, već u Berlinu. Nemci misle da svojim debelim novčanikom mogu da vladaju našim životima. Angela Merkel igra opasnu igru,“ zaključio je on.
     
    Ekonomski analitičari ističu da će tužna igra oko Grčke biti nastavljena uprkos tome što je vlada te zemlje usvojila paket mera štednje kako bi dobila 130 milijardi evra novog kredita. „Čudno je da Grci, kao stari narod, ne izvlače pouke iz svoje istorije. Grčka je, naime, već jednom bankrotirala 1893. godine. Odugovlačenje i neodgovornost grčkih stranaka je 1897. dovelo tu zemlju do strogog nadzora i kontrole njenih finansija, i to upravo od strane velikih sila – među njima su i tada bile Nemačka i Francuska. Nemački planovi za štednju za Grčku, koji još izgledaju neumesni, verovatno će uskoro postati neizbežni,“ zaključuju analitičari.
     
    A ono što su grčki parlamentarci izglasali u nedelju uveče u pet do 12 toliko je razbesnelo Grke da su ulice pretvorili u bojno polje. Posle svega ostale su sumorne analize.
     
    Ministri evrozone otkazali sastanak o Grčkoj
     
    Ministar finansija Luksemburga Žan-Klod Junker otkazao je u utorak uveče za sredu planirani sastanak ministara finansija evrozone na kojem je trebalo da bude odlučeno o novom kreditu za Grčku, vrednom 130 milijardi evra.
     
    Sastanak je otkazan zbog toga što, kako se navodi, Grčka nije ispunila sve zahteve EU. Ministri evrozone navode da iz Atine nisu dobili informaciju na koji će način Grci uštedeti obećanih 325 miliona evra.
     
    Junker je naveo i da od vodećih grčkih političkih lidera nisu stigla uveravanja da će program štednje biti sproveden i posle izbora koji se očekuju u aprilu.
     
    Umesto sastanka koji je trebalo da se održi u sredu, ministri će imati video-konferenciju, a planirani sastanak će biti održan u ponedeljak.
     
    Grčke vlasti pod velikim su pritiskom da obezbede paket pomoći od 130 milijardi evra kako bi izbegli bankrotstvo. Takodje im je neophodno da pre 20. marta dobiju otpis kredita od privatnih poverilaca, jer tada stiže rata za naplatu od 14,5 milijardi evra.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE