Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    HR čuva privilegije sporazuma CEFTA

    Hrvatska će pristupom EU izgubiti povlastice za izvoz na tržište Srbije, ali očekuju da će deo njih i sačuvati, objavljeno je na portalu EurAktiv Srbija.


    U hrvatskom Ministarstvu poljoprivrede su rekli EurAktivu da očekuju da će nakon pristupanja EU Hrvatska u određenoj meri sačuvati trgovinske koncesije u regionu sporazuma CEFTA o slobodnoj trgovini, iz koga će istupiti po prijemu u EU.

    To će, kako su naveli, moći da se ostvari kroz eventualne izmene sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju koje EU ima sa nekim od zemalja CEFTA, uključujući Srbiju.

    U tom ministarstvu očekuju da pregovore o tome pokrene EU nakon pristupanja Hrvatske Uniji 1. jula 2013. godine.

    U te sporazume će se „na odgovarajući način ‘preneti’ postojeće preferencijalne koncesije koje Hrvatska primenjuje sa svojim trgovinskim partnerima, pa tako i sa Srbijom“, navodi se u odgovorima.

    U hrvatskom Ministarstvu poljoprivrede navode da bi to značilo da će se režim trgovine za određene proizvode koji danas uživa Hrvatska u razmeni s zemljama CEFTA nastaviti, iako „to na kraju ne mora biti sasvim ista preferencija kao ova danas“.

    „Međutim, napominjemo kako će tako prenesene koncesije moći da koriste sve države članice EU, te one neće biti ekskluzivno pravo Hrvatske“, navode u Ministarstvu poljoprivrede Hrvatske.

    Iz ministarstva poručuju da je sigurno da će pitanje prelaska na novi trgovinski režim biti važno za Hrvatsku, ali ne samo u slučaju Srbije nego svih zemalja CEFTA.

    Naglasili su da je nadležnost za vođenje pregovora i sklapanje sporazuma o preferencijalnim uslovima trgovine s trećim zemljama u nadležnosti institucija EU, a da će Hrvatska kao punopravna članica Unije moći da u zajedničkim telima EU iznosi svoja predloge i da na taj način zastupa svoje interese.

    U hrvatskom Ministarstvu poljoprivrede su rekli da će nakon pristupanja Hrvatske EU pristup nekih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda na srpskom tržištu biti donekle izmenjen, dok se za neke neće menjati.

    Nepovoljniji uslovi plasmana biće za cigarete i ostale duvanske proizvode, fermentisana pića, poput jabukovače, kruškovače, medovine, nedenaturisani etil-alkohol alkoholne jačine 80 odsto, ili veće, ovčje ili kozje meso, puter i mlečni namazi, navode u ministarstvu.

    Slobodan režim će se nastaviti za pripremljenu ili konzerviranu ribu, seme uljane repice, čokoladu i ostale prehrambene proizvode koji sadrže kakao, soju u zrnu, sladni ekstrakt, prehrambene proizvode od brašna, prekrupe i krupice, kvasce, sosove i sastojke za sosove, mešane začine, supe i pekarske proizvode.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE