Ćirić: Italijani zainteresovani za ulaganje u Srbiju - BIZlife

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Ćirić: Italijani zainteresovani za ulaganje u Srbiju

  Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Nebojša Ćirić izjavio je danas da je sa predstavnicima četiri italijanske kompanije razgovarao u Rimu o potencijalnim ulaganjima u Srbiju.

  Ministar Ćirić je rekao za Tanjug da su u pitanju kompanije iz oblasti drvno-prerađivačke industrije, odnosno, proizvođači nameštaja, softvera, oblasti železnice, kao i automobilske industrije.

  Ćirić je na kraju jednodnevne posete Italiji rekao da je potencijalnom investitorima predstavljen i projekat destinacije Kragujevac, odnosno, “iskustva i ‘Fiata’ i drugih italijanskih kompanija koje su već prisutne na srpskom tržištu”.

  On je rekao da je sa ministrom ekonomije Italije Koradom Paserom razgovarao i o oblastima u kojima treba da budu potpisani sporazumi o saradnji, “sve sa ciljem da dobre i ekonomske i političke odnose podignemo na veći nivo”.

  Prema Ćiriću, “na sastanku je ponovljena apsolutna spremnost i posvećenost Italije da dalje nastavi da podržava evropske integracije Srbije”.

  Ministar je boravio u Rimu na poziv kolege Pasera, a prisustvovao je i sednici Poslovnog saveta Srbija-Italija, na kome je potencijalnim investitorima predstavio Srbiju kao zemlju za nova ulaganja.

  Poslovni savet dve zemlje, čiji su članovi ugledni privrednici, osnovan je 2010. radi unapređenja privredne saradnje, predlaganja mera i aktivnosti od značaja za saradnju dve države, kao i promovisanja investiranja u Srbiju.

  Italija je već godinama među najznačajnijim partnerima Srbije u političkom, ekonomskom i strateškom smislu, podsetilo je uoči posete Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja.

  Prema saopštenju Ministarstva, bilateralne ekonomske odnose dve prijateljske zemlje karakteriše dugogodišnja, intenzivna i kompleksna privredna saradnja u skoro svim oblastima, opredeljena položajem i značajem Italije kao visoko razvijene zemlje i članice Evropske unije (EU).

  U ukupnoj robnoj razmeni Srbije sa svetom u 2011, Italija je zauzela drugo mesto po izvozu, a po vrednosti uvoza bila je na trećem mestu.

  Italija je jedan od najvećih investitora u Srbiji i nalazi se među prvih šest pošto je do sada iz nje uloženo oko 800 miliona evra, posluje oko 400 italijanskih kompanija, banaka i osiguravajućih društava koje zapošljavaju preko 20.000 radnika.

  Do sada se nijedna italijanska kompanija ili banka nije povukla sa tržišta u Srbiji.

  To potvrđuje da Srbija potencijalnim investitorima garantuje stabilnost, zaključeno je u saopštenju.
   

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE