Popust za struju teško dostižan - BIZlife

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Popust za struju teško dostižan

  Popuste na februarskim računima za struju imaće samo najsiromašniji i najštedljiviji potrošači. Tako će Elektroprivreda Srbije otpisati svu potrošnju 102.000 socijalno ugroženih domaćinstava, koja se procenjuje na oko 20.000.000 dinara. A svi koji tokom ovog meseca budu dnevno trošili bar 15 odsto manje od prosečne januarske potrošnje i redovno plaćaju struju, dobiće umanjenje od 30 odsto.
   
  Odluku da otpiše dugove za struju najsiromašnijima, EPS je doneo na inicijativu predsednika Srbije Borisa Tadića. A popust na računima štedljivih domaćinstava je omogućen kako bi se stimulisala racionalna potrošnja električne energije. 
   
  Oni će morati da smanje prosečnu dnevnu potrošnju za najmanje 15 odsto, neće moći da imaju zaostala dugovanja, a račun treba da plate u roku dospeća.
   
  – Da bi se uštedela struja, potrošače možemo da podstaknemo poskupljenjem ili popustom za racionalno korišćenje – kaže Petar Škundrić, savetnik premijera Srbije. – Pošto povećanje cene nije bilo moguće u ovom trenutku, odlučili smo se da nagradimo štedljive.
   
  Ali, zbog velike hladnoće u februaru, grejalice i TA peći mnogima neće omogućiti ovaj popust. Jer, brojke govore da su tokom ledenih dana domaćinstva trošila oko 70 odsto struje u Srbiji. Tako će smanjenju računa moći da se nadaju samo oni koji se greju preko toplana ili na čvrst ogrev.
   
  Prema rečima generalnog direktora EPS Dragomira Markovića, plaćanja računa za struju u februaru biće oslobođeno 102.000 siromašnih domaćinstava.
   
  – Socijalno ugrožene kategorije u Srbiji imaju popust od 35 odsto koji uvek odobravamo – kaže Marković. – Prema našim procenama, otpis računa za najsiromašnija domaćinstva koštaće oko 20.000.000 dinara, a sve troškove pokriće EPS.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE