Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    EIB smanjuje obim pozajmica

    Evropska investiciona banka planira da smanji obim pozajmica kako bi zadržala najviši kreditni rejting, objavio je novi predsednik te institucije Verner Hojer. Za ovu godinu EIB planirala je smanjenje za više od 10 milijardi evra, na 50 milijardi.
     
    „Moramo da smanjimo obim pozajmica da bismo očuvali finansijsku solidnost banke“, objasnio je Hojer, koji je na mestu predsednika EIB zamenio Belgijanca Filipa Mejstada.
     
    Hojer je to najavio na predstavljanju godišnjih rezultata EIB, prema kojima je prošle godine zabeležena neto dobit od 2,3 milijarde evra, u poređenju sa 2,1 milijardu u 2010. godini.
     
    Hojer je odbacio mogućnost da EIB finansira dokapitalizaciju evropskih banaka da bi se omogućilo da prevaziđu dužničku krizu.
     
    On je rekao da je ta „ideja izneta“ ali da su je akcionari, odnosno 27 zemalja članica EU, „nedvosmisleno odbacili“, jer to nije uloga Evropske investicione banke, kao ni da učestvuje u spasavanju zemalja članica koje zapadnu u krizu.
     
    Evropska investiciona banka je, kako je naveo, uprkos teškoj situaciji u Grčkoj, u toj zemlji prošle godine odobrila projekte u iznosu od dve milijarde evra. On je ocenio da je to „senzacionalni obim“ i dodao da se nada da će ove godine biti dostignut sličan iznos.
     
    Evropska investiciona banka namerava da zadrži najbolju ocenu kod rejting agencija, odnosno trostruko A. Kako je naveo, to planira da postigne opreznošću.
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE