Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Pezeta ponovo u upotrebi?

    Stanovnici španskog mesta Viljamajor de Santjago su, da bi podstakli lokalnu ekonomiju, ponovo počeli da kao sredstvo plaćanja koriste pezetu. Stanovnici udaljeni 120 kilometara od Madrida izvukli su iz slamarica pezete koje su sačuvali kad su pre deset godina kao zvaničnu valutu počeli da koriste evro. Oni su se na ovaj potez odlučili u znak protesta što je nezaposlena čak trećina stanovnika sela, njih čak 2.500.

    Oko 30 privrednika je od januara počelo da prihvata pezete kao sredstvo plaćanja, pa su meštani za samo mesec dana potrošili staru valutu u protivvrednosti od 6.000 evra. Vest se brzo proširila i kupci iz okolnih sela i gradova dolaze da potroše pezete.

    Na kraju meseca trgovci će pezete odneti u Centralnu banku u Madridu, gde se mogu zameniti za evre.
     

    Šef lokalnog poslovnog udruženja Luis Migel Kampajo, koji je i došao na ovu ideju, rekao je da su ljudi sačuvali stare novčanice, verujući da bi jednoga dana mogle biti korisne ako propadne evro. Gradonačelnik Hoze Fernandez je podržao ovu akciju jer se, kaže, zalaže za sve što pomaže njihovoj ekonomiji, a još četiri španska grada pokušava da ožive ekonomiju na isti način.
     

    Ovaj potez mogao bi da podstakne i ostale Špance, jer se procenjuje da u slamaricama čuvaju pezete u vrednosti od 1,7 milijardi evra.

    Pezeta je, inače, bila u upotrebi od 1869. do 2002. godine. Evro je zamenio pezete 2002.godine, ali za razliku od Francuske ili Italije, Španija nikada nije postavila krajnji rok za zamenu starog novca u evre.

    Prema nedavnoj studiji španskog Udruženja potrošača, cene osnovnih dobara porasle su 43 odsto od uvođenja evra.
     
    Španija se bori s najgorom ekonomskom krizom od Drugug svetskog rata. Polovina mlađih od 25 godina nema posao, što je gore i od Grčke i Portugala. Oni koji imao posao čak odbijaju korišćenje godišnjih odmora kako ne bi postali višak pri povratku na radno mesto. Zemlja je na pragu nove recesije, a kreditna agencija Moody’s snizila joj je rejting za dva stepena, na A3.
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE