Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Nemački predsednik podnosi ostavku

    Predsednik Nemačke Kristijan Vulf saopštiće danas da podnosi ostavku na funkciju šefa države, javila je nemačka agencija DPA.
     
    Vulf ostavku podnosi nakon što je državno tužilaštvo Hanovera sinoć saopštilo da je pokrenulo postupak za ukidanje imuniteta predsednika, što je prvi put u istoriji Nemačke da je državno tužilaštvo zatražilo ukidanje imuniteta za šefa države, da bi otvorilo put za otvaranje istrage zbog sumnje da je Vulf, dok je bio predsednik vlade Donje Saksonije, izvlačio korist na osnovu funkcije. Savezna kancelarka Angela Merkel otkazala je za danas planirano putovanje u Rim na razgovore sa premijerom Italije Mariom Montijem, a iz njenog ureda takođe je za danas najavljeno posebno saopštenje. 

    Vulf je sredinom decembra došao na udar oštre kritike nakon što se ispostavilo da je od bogatih prijatelja uzeo privatan kredit za kupovinu kuće. Nakon toga mediji su počeli da izveštavaju o nizu spornih Vulfovih aranžmana sa prijateljima i poznanicima iz sveta biznisa. Tužilaštvo ukidanje imuniteta sada traži da bi ispitalo sumnju da je Vulf, dok je bio šef pokrajinske vlade, izvlačio korist na osnovu funkcije. Sporna je pri tome posebna veza sa filmskim producentom Davidom Grenevoldom. Njemu je vlada Donje Saksonije, dok joj je predsednik bio Vulf, odobrila pokriće za kredit u iznosu od četiri miliona evra. 

    Mediji su u vezi sa ovim slučajem izvestili da je Grenevold platio boravak predsednika u luksuznom hotelu na ostrvu Zilt u Severnom moru, ali i da je njegova producentska firma postojala samo na papiru. Vulfova pres-služba je na to saopštila doduše da je predsednik Grenevoldu u gotovini vratio novac za boravak u skupom hotelu, ali su se i potom u medijima prethodnih dana stalno pojavljivale priče o spornim vezama predsednika sa Grenevoldom. 

    O ukidanju imuniteta odlučuju dva doma nemačkog saveznog parlamenta. Opoziciona Socijaldemokratska partije Nemačke (SPD) već je najavila da će glasati za zahtev tužilaštva. 

    Vulf više ne uživa ni nepodeljenu podršku stranaka vladajuće koalicije koju čine Hrišćansko-demokratska unije (CDU) kancelarke Merkel i Liberali (FDP). 

    Više političara ovih stranaka oštro je kritikovalo Vulfa i posredno mu već ranije savetovalo da razmisli o ostavci smatrajući da njegovo držanje šteti ne samo ugledu Nemačke u svetu, već i ugledu funkcije šefa nemačke države. Savezna kancelarka Merkel je pak, od izbijanja afere, u dva navrata saopštila da Vulf uživa njeno puno poverenje i da očekuje da će i u budućnosti kao predsednik države davati značajan doprinos nemačkoj politici.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE