Izložba "Berlinska soba" u Cvijeti Zuzorić - BIZlife

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Izložba “Berlinska soba” u Cvijeti Zuzorić

  U Umetničkom paviljonu “Cvijeta Zuzorić” večeras je otvorena izložba pod nazivom “Berlinska soba” na kojoj su prikazana dela deset umetnika iz devet zemalja Jugoistočne Evrope koji žive i rade u Berlinu među kojima je i Tanja Ostojić iz Srbije.
   
  Izložbu koju je organizovao Gete institut, a kustos je bila Birgit Hofmajster, otvorili su direktor Instituta dr Matijas Miler i predsednik ULUS-a Vukašin Milović. Miler je objasnio da se ovom izložbom želelo pokazati da u Berlinu živi mnogo umetnika iz celoga sveta pa i iz Jugoistočne Evrope koji u nemačkoj prestonici stvaraju i stiču slavu, ali su sa sobom doneli sećanje na sredine iz kojih potiču koje nesumnjivo ostavlja traga na njihovo delo. 

  Ovom izložbom, rekao je Miler, mi ih vraćamo u domovinu preko “Berlinske sobe” kao što su one u kojima su tokom 19. veka buržoaske porodice izlagale umetnička dela iz svojih zbirkim, a danas ti nekadašnji saloni građanskog staleža služe savremenim umetnicima i studentima umetnosti kao ateljei i kao mesta okupljanja. 

  Milović je u ime domaćina, Udruženja likovnih umetnika Srbije, pozdravio goste iz Berlina i podsetio da ULUS ima veoma uspešnu saradnju sa Gete institutom. 

  “U poslednjih 20 godina imali smo prilike da u Paviljonu vidimo izložbe najznačajnijih nemačkih umetnika”, rekao je Milović i dodao da “Berlinska soba” u “ovom slučaju ima ulogu uspostavljanja komunikacijskog kanala između različitih kultura i umetničkih poetika”. 

  On je poželeio dobrodošlicu posetiocima u Berlinsku sobu u Beogradu koja će biti otvborena do 11. marta. 

  Izložbu je do sada videla publika u Solunu, Bukureštu i Sarajevu, a posle Beograda se seli u Zagreb i Plovdiv (Bugarska).

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE