Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Podignute optužnice protiv aktera afere „vakcine“

    Tužilaštvo za organizovani kriminal podiglo je optužnicu protiv nekadašnje direktorke Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje Svetlane Vukajlović i troje njenih saradnika zbog sumnje da su nelegalnom nabavkom vakcina protiv „svinjskog gripa“ krajem 2009. oštetili državni budžet za oko 1,25 miliona evra.
     
    Osim Vukajlovićeve optuženi su i bivša direktorka „Jugohemije“ Smiljka Mileusnić-Adžić, direktor kompanije „Jugohemija farmacija“ Vladimir Gravar i direktor „Detapa“ Ljubomir Pavićević, izjavio je juče Tanjugu tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević.
     
    Prema njegovim rečima, optužnica je podignuta 14. februara, a svi se terete za krivično delo zloupotreba službenog položaja za koje je zaprećena kazna od dve do 12 godina zatvora.
     
    Odlukom krivičnog vanpretresnog veća suda na predlog tužilaštva, svim optuženim je produžen pritvor zbog posebno teških okolnosti izvršenja krivičnog dela koje su dovele do uznemiravanja javnosti.
     
    Vukajlovićeva, Gravar i Pavićević uhapšeni su 19. septembra, dok je Mileusnić-Adžić uhapšena tri meseca kasnije.
     
    Optužnicom im je stavljeno na teret da je u novembru 2009. u postupku javne nabavke vakcina protiv svinjskog gripa za najboljeg ponuđača izabrana kompanija „Jugohemija farmacija“ iako nije posedovala pismo o autorizaciji proizvođača vakcina švajcarske kompanije „Novartis“, niti je bila njen ovlašćeni distributer za Srbiju, rekao je tužilac.
     
    Na taj način su u postupku nabavke vakcina neposredno uvedeni posrednici – preduzeća „Jugohemija farmacija“ i „Detap“, koji su po osnovu uvezenih 855.000 doza vakcina ostvarili ukupunu imovinsku korist od oko 132 miliona dinara za koliko je istovremeno oštećen i budžet Srbije, dodao je Radisavljević.
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE