Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Blic: MMF predlaže Srbiji veći PDV i duži radni vek

    Međunarodni monetarni fond (MMF) predložio je Srbiji povećanje poreza na dodatu vrednost (PDV) i smanjenje mase plata koje se isplaćuju iz budžeta i subvencija. Takođe je predloženo i podizanje starosne granice za odlazak u penziju, piše Blic pozivajući se na pismo prepuruka MMF-a Srbiji u koji je imao uvid.
     
    Taj list navodi i da je MMF ocenio da bi nova Vlada Srbije posle izbora trebalo da razmotri mogućnost poreske reforme koja bi podrazumevala smanjenje poreza na dobit i dohodak, a povećanje PDV-a, carine i akcize.
     
    Kako se navodi, tako bi se smanjio deficit budžeta, podigla konkurentnost izvoznog sektora, stimulisalo zapošljavanje i smanjila siva ekonomija. Reforma je potrebna i da bi obezbedili efikasniji, fer i održiv penzijski sistem, navodi se u preporuci.
     
    Misija objašnjava da bi s ovakvim penzijskim sistemom Srbija imala dve opcije – ili da smanji penzije ili da podigne starosnu granicu i poveća broj radnika.
     
    U MMF-u smatraju da je druga opcija poželjnija jer bi u suprotnom naša zemlja morala da spusti penzije na društveno neprihvatljiv nivo. „Za sledeću vladu i parlament biće prioritet da podignu efektivnu starosnu granicu za odlazak u penziju“, prenosi Blic.
     
    List Blic podseća da sve to Misija MMF nije saopštila javnosti Srbije prilikom nedavne posete Beogradu, već da je to po povratku u Vašington formulisala i poslala preporuku. MMF je naveo da je Vlada Srbije u 2011. prekoračila dozvoljenu potrošnju u budžetu i da je dozvoljeni deficit u državnom budžetu prekoračen za pet milijardi dinara.
     
    Misija MMF-a ponovo će doći u Srbiju posle formiranja nove Vlade Srbije, nakon što je nedavno sa Srbijom zamrzla kreditni aranžman iz predostrožnosti. Za nastavak aranžmana, MMF traži postizanje dogovora o rebalansu budžeta Srbije za 2012, uvajanje srednjoročnog programa koji bi smanjio zaduženost Srbije, kao i ubrzanje strukturnih reformi.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE