Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    New Yorker: Ko su kandidati za čelnika Svetske banke

    Nov predsednik svetske banke biće imenovan 20. aprila, kada počinje polugodišnja skupština ove organizacije. Upravno veće odredilo je 23. mart kao rok za podnošenje kandidatura.
     
    Izbor novog predsednika počeo je pošto je u sredu sadašnji predsednik Robert Zelik najavio da će otići s dužnosti nakon isteka mandata 30. juna.
     
    Prema pisanju lista “New Yorker” premijer Rusije Vladimir Putin našao se na spisku mogućih kandidata za novog predsednika Svetske banke uz navode da su šanse premijera Putina veoma male.

    Najverovatniji kandidat za čelno mesto u Svetskoj banci, kada sadašnji prvi čovek te međunarodne finansijske organizacije Amerikanac Robert Zelik ode sa tog položaja, jeste aktuelni američki ministar finansija Timoti Gajtner, tvrdi se u napisu „New Yorkera“.

    Kao „jake“ kandidate za tu funkciju navode se još dva člana iz administracije predsednika Baraka Obame, državna sekretarka Hilari Klinton i predsednikov savetnik za ekonomska pitanja Lari Samers.

    U širem spisku kandidata za prestižan položaj šefa Svetske banke, „New Yorker“ navodi i bivšeg predsednika SAD Bila Klintona, a takođe i nekadašnjeg savetnika direktora američke banke “Citi Group” Roberta Rubina.

    Bivši brazilski predsednik Luis Lula da Silva, raniji premijer Velike Britanije Toni Bler, a takođe i premijer Indije Manamonah Sing, kao i popularni muzičar Bono – pevač grupe U2, se, takođe, pominju kao mogući kandidati za čelnika SB.

    Analitičari u Moskvi smatraju, inače, da je pisanje američkog lsita, oko moguće kandidature Putina na najviši položaj u SB, obična spekulacija, jer je već službeno potvrđeno da će se on kandidovati na presedničkim izborima u Rusiji koji će biti održani početkom idućeg meseca.

    Čelnici dve najvažnije međunarodne finansijske organizacije, Svetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), biraju se uglavnom tako što čelni položaj u prvoj dobija neka ličnost iz SAD, dok je položaj izvršnog direktora MMF rezervisan za predstavnika Evropske unije.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE