Francuska ne odustaje od nuklearnih elektrana - BIZlife

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Francuska ne odustaje od nuklearnih elektrana

  Francuska će, za sada, zadržati dosadašnji režim od 70 odsto proizvodnje električne energije u nuklearnim centralama, uprkos velikom pritisku javnog mnjenja.
   
  U Francuskoj, kao i susednoj Nemačkoj, mada u nešto manjoj meri, jačaju antinuklearna raspoloženja posle prošlogodišnje havarije japanske nuklearke u Fukušimi. Nemačka je zbog toga već odustala od produženja rada svojih nuklearnih reaktora i odlučila da ih zatvori do 2022. godine.
   
  Favorit predsedničkih izbora u Francuskoj, socijalista Fransoa Oland založio se da se proizvodnja električne struje u nuklernim elektranama do 2025. svede sa sadašnjih 75 na 50 odsto kao i za zatvaranje nuklearke Fešenheim u istočnoj Francuskoj koja je u radu od 1977. i preti joj, bar tako tvrde protivnici nuklearki, havarija.
   
  Aktuelna vlast francuske desnice pod pritiskom javnog mnjenja, koje većinom podržava mere o nuklerakama uvedene u Nemačkoj, zatražila je da joj komisija “Energija 2050″ podnese izveštaj o trenutnoj situaciji u nukleranim elektranama.
   
  U izveštaju se procenjuje da Francuska treba da zabrani administrativno zatvaranje bilo koje nuklearne elektrane, osim iz bezbednosnih razloga. Prelazni period na nove vidove proizvodnje energije trebalo da traje onoliko dugo koliko eksperti za nukeranu sigurnost to odrede. Komisija, takođe, predlaže zamenu starih reaktora novim postrojenjima treće generacije kako bi se nadoknadio gubitak usled postepenog zatvaranja najstarijih centrala.
   
  Francuska praktično ne namerava da za sada redukuje proizvodnju električne energije jer je gašenje nukleranih elektrana preskupo za državu zbog ogromnih troškova oko smeštanja radioktivnih materija.
   
  Ekolozi, međutim, podsećaju da je reaktor broj jedan u nuklearnoj elektrani u Fukušimi koja je počela sa radom 1971. trebalo da prestane sa radom u februaru 2011. ali je dobila dozvolu za produžetak rada za još 10 godina, a mesec dana kasnije, 11. marta došlo je do katastrofe usled razarajućeg zemljotresa.
   
  Prosečna starost nuklearnih elektrana Francuske, drugog svetskog proizvođača električne energije u nuklearkama, je 28 godina, a rok trajanja najstarije elektrana Fešemheim koja je počela sa radom 1977. trebalo je da bude 40 godina, odnosno do 2017. godine.
   
  Kako bi se održao postojeći nivo u proizvodnji nuklearne energije potrebno je izvršiti zamenu starih reaktorima novim, za šta je, kako je ocenjeno u izveštaju, potrebno uložiti 50 milijardi evra u narednih 30 godina. Predviđena suma je svakako manja od potrebnih sredstava za gašenje starih nukleranih postrojenja i prelaska na nove vidove proizvodnje energije, po čemu Francuska daleko zaostaje za razvijenim evropskim državima.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE