Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Marković: Struja do kraja 2014. mora da poskupi 60 odsto

    Generalni direktor Elektroprivrede Srbije (EPS) Dragomir Marković izjavio je da planom poslovanja kompanije nije predviđeno povećanje cene struje u ovoj godini, ali da do kraja 2014. cena mora da poraste 60 odsto.

    Marković je u intervjuu agenciji Beta kazao da to poskupljenje može da se uradi odjednom ili postepeno, ističući da će od 2015. u Srbiji biti potpuno otvoreno tržište električne energije koje će samo regulisati tu cenu.

    „EPS je potpuno spreman za otvaranje tržišta i priželjkuje ga već godinama. Najgori način upravljanje cenom i cenovnom politikom jeste administrativni način. To treba da uradi tržište“, kazao je Marković.

    On je istakao da niska cena električne energije u Srbiji, najniža u Evropi, stimuliše neracionalnu potrošnju i onemogućava investicije EPS-a. „Srbija je sa prosečnom cenom od pet evrocenti za kilovat sat energetski najneefikasnija zemlja u Evropi“, kazao je Marković.

    Redukovana ulaganja


    Kako je dodao, zbog toga što nije predviđeno povećanje cene struje u 2012. godini redukovan je i plan ulaganja, tako da EPS u ovoj godini ima na raspolaganju veoma skromna sredstva za investiranje.

    „Godišnji nivo investicija EPS-a bio je od 400 do 500 miliona evra, a sa sadašnjom cenom struje kompanija je na oko 100 miliona evra investicija u 2012. godini“, rekao je generalni direktor srpske elektroenergetske kompanije.

    On je podsetio da je stabilno snabdevanje strujom tokom ledenog talasa u Srbiji obezbeđeno i zahvaljujući višegodišnjem pravovremenom ulaganju u remonte, i dodao da će u ovoj godini biti dovoljno novca za sve predviđene remonte.

    Marković je kazao će na rezultate poslovanja EPS-a u 2012. godini uticati i troškovi povećanog uvoza struje zbog ledenog talasa, ali da bi izveštaj o poslovanju za prošlu godini trebalo da pokaže da je Elektroprivreda Srbije imala profit.

    On je precizirao da će tačan iznos dobiti EPS-a za 2011. godinu biti objavljen početkom marta, nakon usvajanja finansijskog izveštaja dodajući da će istovremeno biti objavljeni podaci iz nove procene vrednosti kompanije.

    Marković je podsetio da je EPS u 2011. godini proizveo rekordnu količinu struje, više od 36 milijardi kilovat sati, i dazahvaljujući tom rezultatu i povećanju efikasnosti očekuje pozitivan rezultat u godišnjem izveštaju.

    Dugovanja za struju


    Prema njegovim rečima, dugovanja za struju se u poslednjih par godina kreću od 700 do 900 miliona evra, po pola privreda i građani.

    „EPS utužuje dužnike i na sudu pokušava da naplati dugovanja, i to je jedina mera koja može da da rezultate, ali sada to mora da se radi ubrzano jer novi Zakon o zaštiti potrošača predviđa kraće rokove za zastarevanje dugova“, kazao je Marković.

    Generalni direktor EPS-a je kazao i da se prema kompanijskim procenama godišnje ukrade se oko četiri odsto struje, dok su tehnički gubici oko 11 odsto, tako da ukupni gubici u sistemu dostižu oko 15 odsto.

    Tehnički gubici sistema kakav je EPS trebalo bi da budu oko osam odsto, kazao je Marković i dodao da je jedna od mera koja je preduzeta pokretanje projekta zamene brojila.

    Uvođenjem sistema daljinskog upravljanja očekuje se smanjenje krađe struje i gubitaka u sistemu, naveo je Marković, dodajući da je reč o dugoročnom projektu vrednom oko 700 miliona evra.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE