Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Makedonci će nas hraniti na proleće

    U Srbiji i svim zemljama regiona očekuje se nedostatak svežeg povrća na proleće zbog nepovoljnih vremenskih uslova, procenjuju analitičari i poljoprivrednici.
     
    Širom Srbije, Hrvatske, Crne Gore i Bosne i Hercegovine plastenici su oštećeni zbog velike količine snega i niskih temperatura. Oni koji će možda imati koristi od ove sitacije su povrtari iz Makedonije.
     
    Jaroslav Sabo iz Ruskog Krstura je sačuvao svoje povrće – ali uz puno požrtvovanja. Tokom protekle nedelje, tačno na svaka četiri sata se budio da bi improvizovanom alatkom čistio sneg sa plastenika. Uz to, kada je spoljna tempetratura pala na minus 20, plastenik nije više bio dovoljan da sačuva mlade biljke tako da je morao da ih prekrije dodatnom agrofolijom. 

    “Bila je to velika borba nije važno da li je bila noć dan, da li je bilo hladno on je morao da sklanja sneg …”, kaže Jaroslav Sabo iz Ruskog Krstura. 

    Iako plastenik na kraju nije pao, za razliku od komšijinog ipak niske temeprature su usporile rast biljaka – pa će rani kuspus, blitva i salata stići umesto početkom , tek krajem marta. Najgore je što zbog niskih temeperatura Jaroslav nije smeo da zaliva povrće koje je pod plastenikom uprkos velikoj količini padavina počelo da pati od suše. Nije smeo da zaliva jer bi voda smrzla, sada će probati neke manje površine pa da vidi šta će se dogoditi. 

    Jedina susedna zemlja koja je manje pogođena niskim temperaturama je Makedonija – tako da će tamošnji povrtari možda i imate koristi zbog situacije u Srbiji . 

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE