Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Rod grožđa će biti smanjen i do 70 odsto?

    Ekstremno niske temperature na istoku Hrvatske nanele su – sudeći prema prvim izveštajima sa terena – velike štete vinogradima, zbog čega bi rod grožđa prema sadašnjim procenama mogao biti i 70 odsto manji.

    Celo srijemsko vinogorje, od Iloka do Vukovara, obišli su stručnjaci iz Poljoprivredno-savetodavne službe u Vukovarsko-srijemskoj županiji kako bi „snimili“ stanje u vinogradima.

    – Obišli smo ovih dana vinograde i stanje nije dobro. Glavni pupovi u proseku su, zavisno od sorti ili lokaciji jer nije svuda jednako, uništeni oko 70 odsto. Štete su još veće kada su u pitanju traminac ili chardonay, dok su neke crne sorte manje stradale, s 20-30 odsto oštećenja glavnih pupova – rekao je nakon uvida viši stručni savetnik za vinogradarstvo u PSS-u Zvonimir Dragun.

    Dodao je kako su za takvo stanje u vinogradima „krive“ ekstremno niske temperature, koje su se u prvoj polovini februara ponegde na slavonskom istoku spuštale i do -28 stepeni Celzijusa. Prema Dragunovim rečima, u dobrom su stanju rezervni pupovi koji će dati roda.

    – Visoki snežni pokrivač pokazao se kao prednost jer je sneg štitio lozu pa štete neće biti trajne – dodao je. Međutim, navodi i kako će se prava slika stanja u vinogradima bolje znati za desetak dana s porastom temperature, a do tada će se videti i hoće li krenuti pupovi koje su u PSS-u nakon višednevnih hladnoća „utoplili“.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE