Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Kina u pohodu na svetski kapital

    Kina je formirala novi fond iz koga će se finansirati preuzimanja kompanija u inostranstvu, a čiji cilj će biti i promovisanje nacionalne valute u svetu.
     
    Osim što će finansirati akvizicije u inostranstvu, fond takođe ima za cilj promovisanje šire upotrebe kineske valute, juana, koji se u inostranim transakcija naziva renminbi. Pored toga, zvaničnici Kine su obećali da će učiniti Šangaj globalnim finansijskim centrom u naredne dve decenije, tako što će promovisati upotrebu juana u međunarodnom poslovanju.

    U pokušaju da poveća investiranje u inostranstvu, vlada u Pekingu je kreirala novi fond vredan 12 milijardi juana (1,9 milijardi dolara), saopštila je grupacija „Shanghai international“, a prenela nemačka medijska kuća „Deutsche welle“.
     
    Grupacija je navela da je odgovorna za rad fonda koji je opisala kao „najveći fond takve vrste u istoriji“ Kine.
     
    „Fond iza koga stoji juan pomoći će domaćim kompanijama da u inostranstvu potraže prilike za investiranje“, preneo je dnevni list „Shanghai daily“ izjavu zamenika guvernera kineske centralne banke Ljua Šijua. 

    Planirano je da fond bude uvećan na 50 milijardi juana, a putem zajmova i izdavanja obveznica moguće je da dostigne i 150 milijardi juana. Vlasti Kine žele da se domaće kompanije odvaže na investiranje u inostranstvu, budući da očekuju da će trenutno ekonomsko usporavanje industrijalizovanih država stvoriti povoljne uslove za poslovne akvizicije. 

    Kineski državni investicioni fond (Kineska investiciona korporacija – CIC), vredan 410 milijardi dolara, je prošle nedelje primio injekciju kapitala od 50 milijardi „zelenih novčanica“ od centralne banke u Pekingu, namenjenu investiranju u prezaduženu Evropu i resursima bogatoj Latinskoju Americi. 

    Formiran 2007, CIC je u januaru kupio udeo od osam odsto u najvećoj britanskoj kompaniji za preradu vode „Thames water“. Kineska privatna kompanija za proizvodnju građevinske opreme „Sunny heavy industry“ nedavno je kupila nemačku građevinsku firmu „Pucmajster“ za 360 miliona evra (470 miliona dolara).

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE