Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Ovčar banja dobija Vizitorski centar

    Turistička organizacija Čačka planira da ove godine u Ovčar Banji izgradi vizitorski centar sa kongresnom dvoranom od 300 mesta i prostorijama za muzejsku postavku o Ovčarsko-kablarskoj klisuri, informativni centar, laboratoriju i smeštaj 50 posetilaca.
     
    Sve to treba da košta oko 35 miliona dinara, uz najaveće učešće republičkog Fonda za zaštitu prirode. Grad Čačak je naručio idejni projekat, ali se još čeka na završetak izrade urbanističkog plana generalne regulacije Ovčar Banje, kojim treba da bude obuhvaćena površina od 24 hektara. Za mesto gradnje odabrana je lokacija na kojoj se nalazi nekadašnja pumpa „Lukoila“, zatvorena pre nekoliko godina kada je magistralni put skrenuo iz varošice tunelom koji je probijen kroz Kablar.
     
    Direktor Turističke organizacije u Čačku Mikan Stevanić izjavio je da je pokrenut postupak za otkup benzinske stanice, ali da se još očekuje saglasnost njenog vlasnika iz Rusije.
     
    Vlada Srbije je uredbom od 29.decembra prošle godine naselje u Ovčarsko-kablarskoj klisuri sa bližom okolinom i zvanično proglasilo za banju, što je otvorilo velike mogućnosti za privlačenje ozbiljnijih investitora. Na samo dvadesetak kilometara od Čačka nalaze se izvori mineralne vode temperature od 35 do 38 stepeni Celzijusa, koja blagotvorno utiče na obolele od reume i drugih zdravstvenih poremećaja.
     
    Na ovom području, poznatom kao srpska Sveta gora, sačuvano je i 10 srednjevekovnih manastira. U manastiru Nikolju je svojevremeno boravio reformator srpskog jezika i gramatike Vuk Stefanović Karadžić, dok se 1947. u manastiru Blagoveštenju zamonašio patrijarh srpski Pavle.
     
    Nekada je u Ovčar Banji veliki broj putnika privlačio jedan od najvećih auto-kampova u zemlji, sa otvorenim bazenom za kupanje u toploj mineralnoj vodi. Na ovom atraktivnom području koje tek čeka investitore, velike mogućnosti za unapređenje turističke ponude pružaju i veštačka jezera dve hidroeletrane. 
     
    Dosadašnja istraživanja potvrdila su, takođe, postojanje veoma raznovrsnog biljnog i životinjskog sveta. Početkom godine ornitolozi su na ovom zaštićenom području izuzetnih odlika prebrojali 11 vrsta sa više od 1.000 ptica.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE