Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Britanci i Francuzi ostaju bez iranske nafte

    Iran je obustavio prodaju sirove nafte britanskim i francuskim kompanijama, saopšteno je danas iz iranskog Ministarstva za naftu.
     
    “Izvoz sirove nafte britanskim i francuskim kompanijama je obustavljen. Našu naftu prodavaćemo novim kupcima”, rekao je je portparol Ministarstva nafte Alireza Nikzad.
     
    Ko su novi klijenti još je nepoznato, ali zna se da Iran pokušava Indiji da proda naftu za rupije, na šta indijska vlada još ne pristaje i Iranu hoće da naplati PDV iako je u pitanju uvoz. Analitičari navode da sve ukazuje da je u pitanju odgovor na odluku EU donetu u januaru da od 1. jula obustavi uvoz sirove nafte iz Irana zbog sporne namene nuklearnog programa za koji Zapad sumnja da je pokriće za proizvodnju atomskog naoružanja. Iran negira optužbe. 

    Iransko Ministarstvo za naftu najavilo je 4. februara da će Islamska Republika obustaviti izvoz nafte u “neke” evropske zemlje. EU trenutno kupuje 20 odsto iranskog izvoza nafte. 

    Zbog Iranske krize, koja bi prema procenama analitičara mogla više naštetiti članicama EU nego Iranu, rastu cene nafte, kao i cene derivata na evropskom tržištu što znači da nas verovatno očekuju nova poskupljenja.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE