Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Bankrot Grčke 23. marta?

    Glasine o prisilnom bankrotu Grčke planiranom za 23. mart preplavile su svetske medije prethodnih dana nakon pojave dokumenta u kojem stoji da će računi u svim grčkim bankama na taj datum biti zamrznuti.

    Informacija o, kako se čini planiranom odnosno prisilnom bankrotu Grčke 23. marta, najpre je objavljena na portalu The Slog uz napomenu autora da nema konkretnih dokaza da je ovaj uznemiravajući izveštaj verodostojan.

    Ugledni The Telegraph obavio je izveštaj o nemačkom planu za grčko napuštanje evra u kom se navodi kako se „banke na Wall Streetu već pripremaju za ovaj ‘kreditni događaj'“ te se dodaje kako su priče o sve bližem kraju grčkom pripadanju evozoni poduprte izveštajem „trojke“, MMF-a, EU-a i ECB-a, o održivosti grčkog duga.

    U originalnom dokumentu koji je objavio portal The Slog, a za čije poreklo ne može da jam garantuje, tvrdi se kako će sve agencije za kreditni rejting proglasiti grčki bankrot 23. marta. Tokom vikenda koji sledi računi u svim grčkim bankama biće zamrznuti i doneće se vanredne mere koje treba da spreče odliv kapitala.U dokumentima se prema izveštaju portala nalazi i popis vrlo ograničenih izuzetaka na koje se mera o zabrani povlačenja novca neće odnositi. Sve veće banke dobiće instrukcije da ne obavljaju razmenu evra kada se otvori poslovanje u Grčkoj u ponedeljak 26. marta. Sva grčka tržišta, navodi se u objavljenom dokumentu, zatvoriće se na najmanje jedan dan.
     
     
    Nemci zagovaraju bankrot?

    Telegraph izvještava da nemački ministar financija Volfgang Šojble aktivno zagovara grčki bankrot, jer veruje da Grčka nije sposobna dovoljno da smanji svoj dug kako bi izbegla bankrot. Čak ako to i jeste Šojbleova namera, to nikako ne znači i da će planovi o prisilnom grčkom bankrotu uroditi plodom i kod ostalih članova Evropskog parlamenta, javljaju neki mediji. Neki članovi Evropskog parlamenta naime podupiru Grčku u njenim nastojanjima da smanji dug, ali problem je što nemaju toliki uticaj koliki ima Nemačka. Digital Journal izveštava da je „trojka“ u senci zamoljena ovog protekle nedelje da izađe s alternativnim predlozima štednje kao sredstvima pomoći Grčkoj i pružanju potpore da ostane u evrozoni.

    Portal The Slog, od kojeg je priča o prisilnom bankrotu i krenula, juče je objavio kako je primio dokaze koji potvrđuju autentičnost gore spomenutog dokumenta koji govori o planu prisilnog grčkog bankrota. Kao jedan izvor navodi se Barclays Capital, dok drugi ostaje anoniman. Iako službene potvrde o istinitosti ovih navoda nema, mediji pišu kako u ovaj scenario o prisilnom bankrotu Grčke neće biti teško poverovati ukoliko se za Grčku ubrzo ne dogovori novi paket pomoći.

    Mediji su izvestili i o tome kako se čini da će ministri financija evrozone postići dogovor oko pomoći Grčkoj danas, iako se o poslednjim detaljima još uvek raspravlja.
     

    Anketa: Većina Grka smatra svoje vlade odgovornim za krizu


    Velika većina anketiranih Grka (81,8 odsto) smatra da su ekonomsku krizu Grčke skrivile domaće vlade, 9,3 odsto kaže da je kriza posledica „tržišta i špekulanata“, dok 6,1 smatra da su odgovorni „Evropljani i MMF“.

    Prema rezultatima ankete grčkog instituta Mark u 1.013 domaćinstava širom Grčke, samo 19,6 odsto ispitanika je za izlazak Grčke iz zone evra.

    Manje od polovine ispitanika – 48,4 odsto, nada se da će Grčka ostati u zoni evra ukoliko uspe program „ozdravljenja ekonomije“ koji diktiraju EU i MMF, dok 39,3 odsto u to ne veruje.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE