Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Strah od krize usporio izvoz

    Kreditne „ocene“ evropskih zemalja padaju, a među njima su i neki od naših značajnijih spoljnotrgovinskih partnera, poput Italije i Slovenije. Izvoz iz Srbije, upozoravaju stručnjaci, sa pojedinim komšijama već je zastao, a strah od krize i oprezne prognoze mogle bi dodatno da otežaju naš rezultat.
     
    Plasman robe iz Srbije poslednjih meseci je osetno smanjen u slučaju Bugarske i Rumunije. Zbog pada tražnje izvoz je manji i u skoro svim bivšim jugoslovneskim republikama.

    – Ne vidim da će doći do poremećaja u razmeni poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda sa velikim spoljnotrgovinskim partnerima naše zemlje – kaže Vojislav Stanković, savetnik u Privrednoj komori Srbije. – Sa Italijom imamo mali deficit u agrarnoj razmeni, dok sa Slovenijom imamo suficit. Najviše izvozimo voće i povrće, dominiraju maline i šumski plodovi, ali tu su i kukuruz, šećer, stočna hrana, bejbi bif… Ukoliko nam to klimatski uslovi dozvole, očekuje se rast izvoza prehrambene robe i to za 30 odsto. Lane smo imali agrarni suficit od 2,7 milijardi dolara, a verujem da će ove godine biti 3,5 milijardi.
     
    U pogledu investicija, nadležni ne strahuju da bi pad kreditnih rejtinga mogao da ima loš uticaj na Srbiju. Naprotiv, veruju da bi kompanije baš zato mogle da izaberu našu zemlju kao mesto svog poslovanja.
     
    – Ne verujem da ćemo osetiti pad u ulaganjima – smatra Goran Džafić, zamenik direktora SIEPA. – Dovoljan dokaz je činjenica da je Sloveniji smanjen rejting, a mi smo pre nekoliko dana u Valjevu potpisali sporazum sa slovenačkom fabrikom „Gorenje“. Kada je kompanijama loše u matičnim zemljama, one traže mesta gde su uslovi poslovanja povoljniji, gde je jeftinije raditi. Tek što smo završili jedan konkurs za dodelu subvencija investitorima, interesovanja ima, pa ćemo uskoro morati da raspišemo i novi krug. Kada je izvoz u pitanju, još je rano govoriti. Efekti ovoga će se videti za najmanje mesec i po dana.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE