Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    EU i SAD međusobno priznale etiketu „organsko“

    Organski proizvodi proizvedeni u SAD ili EU prodavaće se od 1. juna 2012. na oba tržišta pod jedinstvenom etiketom „organsko“ (organic).
     
    Predstavnici dve strane potpisali su 15. februara istorijski sporazum koji će omogućiti prodaju organske hrane sa sertifikatom dobijenim od američkih institucija na tržištu EU pod istom etiketom. Isto važi i u obrnutom slučaju. Time će troškovi proizvođača i prerađivača izvoznika u oba regiona biti značajno smanjeni. Prilikom izvoza u EU, američka etiketa „organsko“ neće važiti samo za jabuke i kruške čija su stabla lečena antibioticima zbog bolesti plamenjače. Od evropskih organskih proizvoda, u SAD neće biti dozvoljen izvoz proizvoda dobijenih od životinja lečenih antibioticima, kao i izvoz morskih životinja, poput ribe ili školjki. Na EU i SAD otpada 90% globalne potrošnje organske hrane, a vrednost oba tržišta procenjuje se na 40 milijardi evra.
     
    Sporazum je potpisan u Nirnbergu, u Nemačkoj, na najvećem sajmu organske hrane u svetu.
     
    Uzgajivači i kompanije sa obe strane Atlantika do sada su morali da pribave odvojene sertifikate ako su želeli da izvoze organske proizvode. Suočavali se sa duplim troškovima, inspekcijama i papirologijom. Međutim, već za nekoliko meseci meso, hrana ili vino koje je dobilo sertifikat o organskom poreklu na tržištu SAD moći će pod istom etiketom da se prodaje u EU, i obrnuto. Obe strane tvrde da će sporazum pomoći poljoprivrednicima time što će im otvoriti nova tržišta i smanjiti troškove.
     
    „Ovaj sporazum ima dvostruku dodatu vrednost. Sa jedne strane, proizvođači i prerađivači hrane imaće korist od lakšeg pristupa drugom tržištu, sa manje birokratije i troškova. Osim toga, sporazum povećava  transparentnost standarda u organskoj proizvodnji i jača poverenje potrošača“, izjavio je nakon potpisivanja sporazuma evropski komesar za poljoprivredu i ruralni razvoj Dačijan Čološ (Dacian CioloÅŸ).
     
    Ketlin Merigen, zamenica američkog sekretara za poljoprivredu, ocenila je da je sporazum „pobeda za američku ekonomiju i za strategiju otvaranja radnih mesta predsednika (SAD Baraka) Obame“. Kako je rekla, partnerstvo sa EU će otvoriti nova tržišta za američke poljoprivrednike i uzgajivače stoke, stvoriti nove mogućnosti za mala i srednja preduzeća i otvoriti dobra radna mesta za Amerikance koji pakuju, transportuju i prodaju organske proizvode.
     
    Iako u standardima organske proizvodnje EU i SAD ima malih razlika, obe strane su pojedinačno utvrdile da su standardi isti osim u domenu zabrane upotrebe antibiotika. Američki propisi zabranjuju upotrebu antibiotika, osim u slučajevima kada plamenjača napadne organske voćnjake jabuka i krušaka. Regulative EU, sa druge strane, dozvoljavaju upotrebu antibiotika isključivo za lečenje bolesnih životinja. Sporazumom je predviđeno da će sertifikovani inspektori morati da utvrde da tokom uzgajanja organskih proizvoda koji ulaze na tržište EU ili SAD, antibiotici nisu uopšte korišćeni.
     
    Osim toga, svi proizvodi kojima se trguje preko Atlantika moraće da poseduju sertifikat o izvozu organskog proizvoda. Taj dokument će sadržati podatke o mestu proizvodnje i organizaciji koja je izdala sertifikat za organski proizvod. Sertifikat će takođe potvrditi da u toku proizvodnje nisu korišćene nedozvoljene supstance i metode, kao i da su ispunjeni svi uslovi iz partnerstva. Tek tada proizvod može da uđe na tržište SAD ili EU.
     
    Obe potpisnice sporazuma nastaviće da periodično nadgledaju programe organske proizvodnje druge strane kako bi se uverile da se sporazum poštuje. 
     
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE