Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Češki tinejdžeri i dalje najviše koriste marihuanu u Evropi

    Među češkim tinejdžerima marihuana više nije toliko popularna kao pre četiri godine, ali sa 42 odsto maloletnih koji su je bar jednom u životu probali, Česi i dalje zauzimaju neslavno prvo mesto u Evropi.

    – Pre četiri godine bilo ih je 45 odsto. To je blagi pad, ali drago nam je da ga beležimo – kazao je danas povodom redovnog evropskog istraživanja o drogama i alkoholu u srednjim školama jedan od autora tog istraživanja Ladislav Cemi.
     
    Pre četiri godine u Evropskom programu anketnih istraživanja u školama (ESPAD) evropski prosek šesnaestogodišnjaka koji su probali bar jednom u životu marihuanu iznosio je 19 odsto, a češki tinejdžeri i tada su bili rekorderi.
     
    Jedna desetina tinejdžera prema ovom novom istraživanju koristila je sedative, osam odsto duvalo je lepak i razređivače, sedam odsto probalo je halucinogene pečurke, ali smanjen je broj korisnika najtežih droga, heroina i domaće zamene za njega – pervitina.
     
    – Narko scena se kod nas veoma promenila. Danas droge nisu stvar nekakve supkulture. To je rasprostranjena pojava u svim grupama u društvu. Potcenjuju se i rizici. U češkom društvu postoji mit da marihuana ne nosi sobom nikakav rizik – kazao je nacionalni koordinator borbe protiv droga Jindržih Voboržil.
     
    On je takođe upozorio da je masovno rasprostranjena i zabluda da je marihuana u Češkoj legalizovana i podsetio da je vlada nije legalizovala, već da je samo minimalna količina za jednokratnu upotrebu prestala da bude krivično delo, ali i dalje ostaje prekršaj.
     
    Rezultati tog evropskog istraživanja iz svih zemalja biće objavljeni u junu, javio je češki radio.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE