Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    I Englezi ulaze u trku za „Prvi maj“

    Englesko-slovenačka kompanija AH, koja je kupila slovenačku „Muru“, zainteresovana je za kupovinu industrije odeće „Prvi maj“ iz Pirota. Za kupovinu ove fabrike zainteresovane su i poznate firme „Serđo Takini“ i „Beneton“.


    Prema rečima Veljka Krstića, v. d. direktora i zastupnika kapitala pirotske konfekcije, ova godina je presudna za „Prvi maj“.

    Profitabilna firma

    – Interesovanje investitora za novu privatizaciju postoji. Razgovori na temu privatizacije se obavljaju na nivou Agencije za privatizaciju, Agencije za promociju izvoza i stranih ulaganja (SIEPA) i Ministarstva za ekonomiju i regionalni razvoj. Bilo je i poseta fabrici. Rusi su boravili ovde, sagledali kapacitete, tehnološku opremljenost, a posebno interesovanje je iskazala englesko-slovenačka firma AH. Reč je o kompaniji koja je privatizovala prošle godine slovenačku „Muru“ i u ovom trenutku ima veliku želju da to uradi i sa „Prvim majom“. Postoji interesovanje i „Serđa Takinija“, čiji je vlasnik, inače iz Kine, takođe zainteresovan za „Prvi maj“, ali o tome ćemo više znati krajem ove godine – kaže direktor Krstić.

    Kako kaže Krstić, plan rukovodstva je da najkasnije do naredne godine „Prvi maj“ stane na svoje noge.

    – U fabrici radi 1.500 radnika. Cilj rukovodstva fabrike je da „Prvi maj“ „pobegne“ iz skuta države i postane sam za sebe profitabilna firma. Država našoj fabrici daje na mesečnom nivou podsticaje u iznosu od 150.000 do 200.000 evra, i to je onaj deo novca koji ide uglavnom na doprinose i poreze radnika. Fabrika je dosta tehnološki osvežena, nabavljene su nove  mašine kako bi se povećala produktivnost i tehnološki proces bio zaokružen da bi kao takav zadovoljio potrebe ino-partnera. To smo kupovali iz sopstvenih rezervi. Naša obaveza je da se sačuvaju radna mesta i na tome radimo. Kapaciteti su uposleni maksimalno. Zaposlili smo 50 radnika. U ovom trenutku radimo za nemačku firmu „Drajkon“, „Daglas“ iz Irske, „Merkatus“, koja je srpska firma, ali radi za jednu od najpoznatijih italijanskih firmi „Lubija“, „Porteks“ sa Malte i druge kompanije. Neto plata u fabrici je povećana i iznosi 20.000 dinara, ali ćemo se tokom godine angažovati da plate budu barem na nivou zagarantovane cene rada – priča Krstić.

    Traže jakog partnera

    Pre uvođenja procesa restrukturiranja plate u „Prvom maju“ bile su u proseku 13.000 dinara. U rešavanje sudbine ove fabrike, ujedno i obezbeđenje trajne egzistencije za 1.500 radnika koji rade u njoj aktivno se uključila i država, a nedavno je fabriku posetio i predsednik Srbije Boris Tadić, koji je tom prilikom najavio da će se i on lično uključiti u pregovore oko nalaženja jakog strateškog partnera za pirotsku konfekciju.
     
    – Sada država brine o „Prvom maju“ i mi tragamo za strateškim partnerom. Ovih dana sam bio u Trevizu i razgovarao sa gospodinom Lučanom Benetonom o eventualnom proširenju proizvodnje u Srbiji. Posle niškog „Niteksa“, jedan od kandidata je i „Prvi maj“ – kazao je tada predsednik Tadić.

    Upravo je država spasla „Prvi maj“ sigurne propasti jer je nakon raskida katastrofalne privatizacije sa bivšim vlasnikom „Irva grupom“ „Prvi maj“ uveden u proces restrukturiranja, čime je sprečeno raznošenje imovine i mašina preduzeća od strane poverilaca na osnovu sudskih rešenja o prinudnoj naplati.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE