Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Muškarci u penziju sa 67, žene sa 62 godine

    Nova Vlada Srbije, gotovo sigurno, moraće da prihvati pritisak MMF-a da se starosna granica za odlazak u penziju poveća za dve godine. Tako bi muškarci išli u penziju sa 67, umesto sadašnjih 65 godina, dok bi se žene penzionisale sa 62 godine, piše Press.
     
    To je, kažu stručnjaci u ovoj oblasti, neminovno, budući da sadašnji penzioni sistem u Srbiji nikako ne bi mogao da opstane u sadašnjem obliku. Postoji čak opravdana bojazan da će se granica dalje povećavati, i to ne samo kod nas nego i u čitavom svetu.
     
    MMF, s druge strane, i ne krije da je zahtev za produžavanje radnog veka jedan od osnovnih koji je ispostavljen Srbiji i da će na njemu strogo insistirati.
     
    Saradnik Instituta za tržišna istraživanja Saša Đogović uveren je da će nas strani finansijeri sve više uslovljavati zbog kredita koje nam daju, a jedan od uslova biće i starosna granica za penziju.

    „ Plaćamo greške neuspešne ekonomske politike tako što međunarodni finansijeri uspostavljati sve oštrije uslove ukoliko želimo da i dalje ostanemo na njihovoj finansijskoj infuziji. S tim u vezi će jedan od uslova da budu penzije,“ navodi Đogović.

    Državna sekretarka u Ministarstvu rada i socijalne politike Radina Todorović kaže da će pomeranje starosne granice za odlazak u penziju sačekati buduću vladu.

    „Osnovni razlozi za produženje radnog veka stanovništva jesu duži životni vek i poboljšanje opšteg zdravstvenog stanja zaposlenih, kao i ekonomski razlozi, odnosno nepovoljna privredna kretanja, niska stopa zaposlenosti, neznatni rast BDP-a, nepovoljan odnos između broja osiguranika i broja penzionera, kao i problemi u naplati doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje koji otežavaju finansiranje redovne isplate penzija“, rekla je ona.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE