Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Ministar otvorio izložbu oružja i vojne opreme

    Ministar kulture, informisanja i informacionog društva Srbije Predrag Marković otvorio je sinoć u Istorijskom muzeju Srbije izložbu „Kad oružje utihne… Oružje i vojna oprema iz Zbirke Istorijskog muzeja Srbije“, čestitavši toj ustanovi 49 godina rada.

    Direktorka Istorijskog muzeja Srbije Ana Stolić istakla je da su ponosni što svoj Dan proslavljaju u novom ambijentu, obnovljenoj, svetloj sali koja je sredstvima Ministarstva kulture ranovirana tokom prošle godine, a renoviranje preostalih 1.700 kvadratnih metara biće nastavljeno tokom ove godine.

    Stolićeva je posebnu pažnju skrenula na činjenicu da se prvi put pred publikom predstavljaju najreprezentativniji primerci oružja zanatske i fabričke proizvodnje iz Zbirke Istorijskog muzeja, a izložbu prati i katalog, rađen, kako je primetila, po najsavremenijim standardima muzejske struke.

    Ministar Marković je rekao da je renoviranje prostorija Istorijskog muzeja Srbije trajalo godinu i po dana, a Ministarstvo kulture je za te potrebe izdvojilo ukupno 10,5 miliona dinara, od čega će 2,8 miliona biti iskorišćeno za preostale radove.

    On je pohvalio postavku, primetivši da je važno znati da su pojedini eksponati bili „ukras“, drugi „sujeta i predmet razmetanja“, a deo izloženih primeraka „garancija za stvaranje države“.

    „Sada, kada je oružje u muzeju, kada možemo da se nekim eksponatima divimo, na druge da gledamo podsmešljivo, znajte da je oružje stvar konteksta i da svaki ovde izloženi primerak ima svoju istoriju“, istakao je ministar i kao primer naveo atentat na kneza Mihaila Obrenovića o čijim „aspektima postajemo svesni tek ako znamo kakvo je oružje korišćeno“.

    „Ova izložba nam ukazuje da oružje čini mnogo toga u istoriji, ali ono što ostaje nije učinilo oružje“, ocenio je Marković.

    Izložba autora višeg kustosa Boška Ljubojevića obuhvata više od 270 originalnih eksponata iz perioda od 18. do kraja 20. veka (jatagani, sablje, bajoneti, puške, revolveri, pištolji, mitraljezi i drugo), koji adekvatno prikazuju raznovrsnost ručnog hladnog i vatrenog naoružanja ovih prostora.

    Posetioci će imati priliku do 31. marta da se upoznaju sa jednom od najznačajnijih zbirki u Istorijskom muzeju Srbije, koja obuhvata više od 600 predmeta klasifikovanih u tri velike grupe: oružje zanatske izrade, vojna oprema i oružni pribor i oružje fabričke izrade.

    Među izloženim eksponatima svojim značajem se ističu predmeti vožda Karađorđa i vojvoda iz oba srpska ustanka: Karađorđeva puška, karabin Tanaska Rajića, sablje Stojana Čupića i Cincar Janka, jatagani Hajduk Veljka, Karađorđa i Petra Dobrnjca, pištolji Karađorđa i Luke Lazarevića.

    Od naoružanja fabričke izrade posebno su značajni perkusioni pištolj sa priborom Stevana Petrovića Knićanina, sablja kralja Aleksandra Obrenovića, revolver sistema Žil Marijet M. 1834, popularna „bibernica“, upotrebljen u atentatu na kneza Mihaila Obrenovića 1868. i revolver marke „Gaser“ Jovana Stojkovića, junaka balkanskih ratova, u narodu poznatog kao vojvoda Babunski.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE