Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Carlsberg povećava udeo na ruskom tržištu

    Pivara Carlsberg počeće otkup preostalih 15 procenata akcija najvećeg ruskog proizvođača piva, kompanije Baltika kako bi obezbedila bolje upravljanje tom firmom u uslovima slabljenja svog udela na ruskom tržištu.

    Danska kompanija je objavila da će uložiti 1,15 milijardi dolara kako bi obezbedila stoprocentno vlasništvo Baltike. Cena, kako očekuje koncern, neće premašiti 1.550 rubalja za akciju (oko 51 dolar).

    Carlsberg, koji za sada poseduje 85 odsto akcija Baltika, planira da manjinskim vlasnicima ponudi dobrovoljnu prodaju svojih akcija po ceni koja ne bi bila veća od 1.550 rubalja. U slučaju uspešne kupovine Carlsberg će svoj udeo u ruskoj kompaniji povećati na 95 procenata, nakon čega će preostale manjinske akcionare prinuditi na prodaju. Ruski zakoni dozvoljavaju ovakvu kupovinu, ukoliko je kompanija obezbedila 95 odsto akcija.
     
    Udeo Carlsberga na ruskom tžzištu prošle godine je opao na 37,4 odsto sa 39,2 procenta zbog poskupljenja proizvoda Baltike, nedovoljno posvećene pažnje jeftinim proizvodima i jake reklamne kampanje konkurenata.
     
    Na potrošačko raspoloženje u Rusiji lane je negativno uticao rast cena osnovnih prehrambenih proizvoda za preko 30 procenata od novembra 2009. godine uz redovno povećanje akciza. Rusko tržište piva je zato 2011. godine oslabilo tri procenta.
     
    „Rusija je četvrto tržište piva u svetu, i grupacija Carlsberg čvrsto veruje u dugoročnu perspektivu i rast zarade u Rusiji“, saopštila je danska kompanija.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE