Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Kriza u Iranu podiže cenu goriva u Srbiji

    Vest da je Iran prekinuo izvoz sirove nafte Britaniji i Francuskoj, podigao je cenu ove robe na svetskom tržištu. Naftaši kažu da gorivo kod nas nije skupo.
     
    Na berzi u Njujorku barel je dostigao 105,21 dolara, dok je nafta tipa „brent“, čija cena se najdirektnije odražava na naše tržište, ima cenu od 121,01 dolar. Taj iznos je za više od 40 odsto viši od onoga što je, u svojim projekcijama za ovu godinu, predvideo najveći srpski uvoznik i prerađivač nafte – NIS.
     
    NIS je, naime, sve svoje računice bazirao na tome da će prosečna cena sirove nafte na svetskom tržištu biti oko 93 dolara za barel.
     
    U tom slučaju, cene benzina bi sa prosečnih 1,84 dolara po litru u 2012. dostigle još uvek prihvatljivih 1,88 dolara po litru, a evrodizel bi poskupeo sa 1,75 na 1,77 dolara po litru. Najnovije vesti sa svetskih berzi donose mogućnost da planirane cene rastu i značajno više.

    U kompanijama koje snabdevaju gorivom naše tržište slažu se da se skok cena nafte na svetskom tržištu, ukoliko se nastavi, mora odraziti i na maloprodajne cene, baš kao i rast dolara u odnosu na evro, ali ističu da na cenu derivata u Srbiji najviše utiču iznosi akciza.

    „Srbija najviše uvozi naftu tipa ‘ural’, ali i ona prati dešavanja na svetskom tržištu. Mi imamo najviše akcize u regionu, pa država ima mehanizam da amortizuje skok cene sirove nafte i udar na džep vozača“, ocenjuje Nebojša Atanacković, predsednik AD Nafta.

    I generalni direktor NIS Kiril Kravčenko podseća da su u Srbiji najviše akcize u regionu, što se odrazilo na visoke cene i smanjenu potrošnju. Državna zahvatanja u ceni litre benzina u Srbiji su 52 odsto, a dizela 43 odsto, dok je na primer taj udeo u BiH 41 odsto za benzin i 38 odsto za litar dizela.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE