Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Zima nanela štete pčelinjacima

    Zakasnela zima, s veoma niskim temperaturama, nepovoljno je delovala na pčelinja društva. Uskoro će pčelari otvarati košnice, pa će pouzdano saznati kolike su štete pretrpeli.
     
    Štete će, izvesno, biti. Uzrokovana je relativno toplim početkom zime i velikim februarskim hladnoćama. I inače, sve izvesnije klimatske promene, uz  temperaturna variranja  i ekstremno niske temperature, naškodile su pčelama, kaže predstavnik Društva pčelara „Jovan Živanović“ Đorđe Mrkić.
     
    „Imali smo izuzetno topao decembar i januar, pa je leglo u našim pčelinjim zajednicama počelo da se razvija, tako da su ove hladnoće delovale veoma loše. Pčele su potrošile dobar deo hrane i odvojile su se od takozvanih mednih kapa koje im predstavljaju bezbednost. Pitanje je da li će u ekstremnim uslovima moći da dosegnu hranu da bi se zagrejale. Zbog toga su davno pčelari rekli da pčele ne stradaju od zime nego od gladi. Ovakav sled okolnosti je baš doveo do toga“, navodi Mrkić.
     
    Zbog nepovoljnog rasporeda temperatura tokom jeseni i zime, pčelari će najverovatnije uskoro morati da dodaju hranu u košnice, upozorava Mrkić.
     
    „Savetujem pčelare, naročito one koji pčelare sa košnicama nastavljačama, da čim porastu temperature i prve pčele izlete iz košnica, na kratko otvore košnice i provere da li su žive. Treba dodati „pogaču“, odnosno dodatnu hranu pčelama kako bi prebrodile hladnoću. Hrana koja se dodaje pčelama ne smatra se povoljnom, ali je sada nužno zlo“, zaključuje Mrkić.
     
    Međutim, niske temperature samo su deo problema. Nekontrolisana upotreba hemije, na primer kod suncokreta, nanosi veliku štetu nekim pčelarima. Zbog pesticida uginulo je mnogo pčela, žali se pčelar u Novom Sadu Ostoja Ljubojević. „Zatrovana su semena pa pčele umiru. Meni je lane na suncokretu desetkovan broj pčela“, kaže Ljubojević. 
     
    Naša zemlja ima dobre uslove za proizvodnju meda, ali za sada nedovoljno koristimo tu šansu. Na to je upozorio i resorni ministar Dušan Petrović kada je, na otvaranju  simpozijuma Svetske pčelarske organizacije u Beogradu, rekao da koristimo manje od jedan odsto mogućnosti u toj delatnosti.
     
    Radi popravljanja te, loše, situacije ministar je za ovu godinu najavio nove, jeftinije kredite namenjene svima koji bi se bavili pčelarstvom.
     
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE