Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    UN: Prolećno otopljavanje može izazvati poplave u Evropi

    Delove centralne i istočne Evrope, koji su paralizovani zbog visokog snežnog pokrivača, mogle bi snaći nove nevolje i smrtni slučajevi kada, s dolaskom proleća, počne topljenje snega koje će izazvati poplave, upozorila je danas Kancelarija UN za smanjenje rizika od katastrofa (UNISDR).

     
    Temperature u Bugarskoj i Rumuniji će, prema očekivanjima, u narednih 10 dana skočiti na između plus osam i 10 stepeni Celzijusa, pa će doći do pucanja leda na Dunavu.
     
    „Dok hiljade ljudi na prostoru od Srbije do Bugarske i dalje otežano žive, postoje znaci upozorenja da će razorne poplave još više doprineti gubitku ljudskih života i ekonomskim problemima“, izjavila je specijalna predstavnica UN za smanjenje rizika od katastrofa Margareta Valstrom u saopštenju.
     
    Naročito će biti pogođena mesta bez adekvatne infrastrukture za saniranje poplava, kao što su brane i drenažne cevi, dodala je ona.
     
    Talas ledene hladnoće i obilne snežne padavine, koji su nedavno pogodili delove Evrope, odneli su više od 600 života. Zbog ekstremnih hladnoća, čitave zajednice su ostale odsečene od saobraćaja, škola, bolnica i struje.
     
    „Sada je vreme da se vlasti ovih zemalja, Crveni krst, nacionalne platforme za smanjenje rizika od katastrofa i nadležni za civilnu zaštitu pobrinu da ne bude žrtava kada stignu poplave“, kazao je portparol UNISDR Denis Meklin.
     
    Evropska komisija je, posle poplava nastalih usled izlivanja Labe i Dunava 2002. godine, osnovala Evropski sistem za upozoravanje na opasnost od poplava (EFAS). Kancelarija UN za smanjenje rizika od katastrofa smatra da bi predstojeće otopljavanje moglo staviti sistem na najveću probu do sada, navodi AFP.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE