Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Sukob Sarkozija i Lepenove oko halal mesa

    Francuski predsednik Nikola Sarkozi i njegova desničarska rivalka Marin Lepen razmenili su danas kritike povodom tvrdnji da je svo meso koje se prodaje u regionu Pariza „halal“, odnosno pripremljeno na način koji dozvoljava muslimanska vera.
     
    Lepenova je ovo izjavila u subotu na jednom skupu, najavivši da će podneti tužbu za „pogrešno predstavljanje proizvoda“.
     
    Ćerka Žan Mari Lepena, koja je lane preuzela njegovu stranku Nacionalni front, zaostaje uoči izbora u aprilu i maju za Sarkozijem i socijalističkim favoritom Fransoa Olandom. Nacionalni front u kampanji igra i na kartu straha od rastućeg muslimanskog uticaja u zemlji.
     
    Sarkozi, koji je u okviru kampanje danas obišao Runži, centar prodaje hrane na veliko za područje Pariza, uzvratio je da Lepenova ima pogrešne podatke i da „kreira veštačku kontroverzu“.
     
    „Ovde nema ničeg spornog. U području Pariza se svake godine potroši 200.000 tona mesa, a 2,5 odsto tog mesa je košer ili halal“, rekao je Sarkozi.
     
    Halal meso se dobija od životinja koje su zaklane po muslimanskim običajima, koji između ostalog zabranjuju omamljivanje životinja pre nego što su ubijene. Neki borci za ljudska prava smatraju da je takav način ubijanja suroviji nego što je standardna evropska praksa.
     
    Lepenova je svoje tvrdnje potkrepila dokumentarnim filmom koji je nedavno emitovan na televiziji i po kome su sve klanice u širem području Pariza koriste halal metodu, ali to ne stavljaju na deklaraciju prilikom prodaje mesa.
     
    „Ispada da je svo meso halal meso, a da potrošači to ne znaju. To je prava prevara, a vlada je s tim upoznata već mesecima“, rekla je ona u subotu.
     
    Lepenova je danas, međutim, razjasnila svoju izjavu, rekavši da se može posumnjati da je svo meso halal, jer nema deklaraciju o načinu pripreme, pa „ne znate ni da li je halal, ni da li nije.“
     
    „Rašireno mučenje životinja protivno francuskom i evropskom zakonu nije neka trivijalna kontroverza“, izjavila je ona francuskom radiju, odgovarajući na Sarkozijeve kritike.
     
    Vlasti i proizvođači mesa su, međutim, demantovali njene tvrdnje, saopštivši da je halal meso jasno obeleženo.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE