Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Rusi mogu naručiti buđenje sa Putinovim glasom

    Za korisnike interneta u Rusiji i one koji imaju rusku SIM karticu, pojavila se nova zabava u jeku predizborne kampanje uoči predsedničkih izbora, 4. marta.

     
    U ruskom domenu se pojavio sajt Budilnikputina.ru na kojem se može besplatno naručiti buđenje na mobilni telefon, bilo sebi ili nekom drugom, u bilo koje vreme, uz glas koji podseća na glas premijera Vladimira Putina, glavnog predsedničkog kandidata.
     
    „Našali se s drugovima. Uključi budilnik i Putin će ih pozvati. Biće im dovoljno za sve slučajeve u životu. Namesti da se ponavlja. Putin će te buditi svakog dana“, navodi se u reklami sajta.
     
    Dovoljno je samo registrovati se, ostaviti broj svog mobilnog telefona i upisati telefon i vreme koje želite, pri tome na jedan dan, nedelju ili ceo mesec. Pri podizanju slušalice čuće se jedna od „Putinovih poruka“ koju ste vi, ili ju je neko za vas izabrao.
     
    „Dobro jutro, ja bih vam preporučio da ustanete iz kreveta. Dok vi spavate, neko je odavno na nogama i radi kao rob. Nadam se da ćete shvatiti ovu informaciju“, jedna je od poruka ozbiljnog, upozoravajućeg glasa koji zvuči kao Putinov.
     
    „Dobro jutro, vaš šef me je zamolio da vam prenesem jednu veoma važnu informaciju. Ako nećete da radite ujutru, radićete noću. Izuzetaka neće biti“, poručuje se u drugoj poruci za buđenje.
     
    „Dobar dan, još je mrak, a vama je vreme da ustanete. Ja verujem da ćete da ustanete. I vi verujte. A ako neko ne veruje da treba da ustane, onda on nikada i ne treba da ustane“, poručuje takođe glas sličan premijerovom.
     
    Sudeći po reakcijama iz Putinovog izbornog štaba, ova zabava ne potiče od njih i smatraju da je reč o provokaciji, jer su se na društvenim mrežama već pojavili nezadovoljni zbog neočekivanog, ranog buđenja. Stručnjaci smatraju da u celoj ideji postoji politički kontekst.
     
    Putinov portparol Dmitrij Peskov izjavio je radiju Komersant da izborni štab „nema nikakve veze s tim projektom“.
     
    „Prvi put sam od vas čuo da tako nešto postoji. Ja bih se takođe žalio kad bi me probudio bilo koji budilnik u pet ujutru“, rekao je Peskov.
     
    Šef proputinovskog omladinskog pokreta „Mlada Rusija“ Maksim Mišenko priznao je da ga je jednom takav budilnik probudio u sedam ujutru i kazao da ta organizacija takođe nema nikakve veze s tim projektom.
     
    „Verovatno je reč o provokaciji. Ko je mogao da je organizuje? Oni koji organizuju raznorazne proteste u Rusiji i sve te demonstracije“, smatra šef Putinovog izbornog štaba Stanislav Govoruhin.
     
    Generalni direktor Centra za političke analize Sergej Mihejev rekao je tom radiju da je očigledno da je projekat povezan sa izborima.
     
    „Čak i komercijalni projekti sada imaju političku nijansu, pošto su političke teme uoči izbora sve popularnije. To je sada moderna, aktuelna tema. Pitanje je da li je reč samo o pokušaju zarađivanja novca ili popularizaciji sopstvenog sajta“, kaže Mihejev.
     
    On sumnja da bi takva tehnologija mogla da ide Putinu u korist.
     
    Projekat „Putinov budilnik“ je postao dosta popularan, pa je za svega nekoliko dana naručeno oko 50.000 buđenja. Ali, pošto politička borba u Rusiji sve više prelazi u internet prostor, server gde se nalazi sajt napali su hakeri 15. februara.
     
    Na isti način bili su napadnuti u periodu decembarskih parlamentarnih izbora sajtovi opozicionih medija kao što su Komersant, Eho Moskve i Novo vreme (The New Times).

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE