Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Uzalud kupili pola vakcina

    Sezonskih vakcina protiv gripa biće i za bacanje. Od 351.000 obezbeđenih doza, dosad je, prema grubim procenama, utrošeno jedva oko 60 odsto.
     
    Vakcinacija u domovima zdravlja je gotovo zamrla, pa je sva prilika da će preteći oko 140.000 doza! To znači da u medicinski otpad zbog neuspele vakcinacije ide oko 420.000 evra, pošto je vakcina nabavljana za oko tri evra po dozi!

    U domovima zdravlja kažu da je odziv za vakcinaciju ove sezone bio neznatno manji nego lane, ali drastično slabiji nego pre izbijanja pandemije svinjskog gripa 2009.

    – Od ukupno 79.242 doze, koliko je dobio Beograd, dosad je utrošeno 44.631 ili 56 odsto – kaže za ”Novosti” dr Leposava Garotić Ilić, epidemiolog u gradskom Zavodu za javno zdravlje. – To je za osam odsto manje nego godinu ranije, ali čak za 30 odsto manje nego pre dve ili tri godine.

    Otpor prema zavrtanju rukava uglavnom se tumači kao posledica svega što je pratilo pandemiju svinjskog gripa 2009. godine. Građani, izgleda, još nisu ”oprostili” epidemiolozima što su preuveličavali opasnost od pandemije, na kojoj je dobro profitirala farmaceutska industrija.

    – Novi Sad je ove sezone dobio 14.500 doza, od kojih je do sada utrošeno 8.056 doza – kaže Tamara Jakonić, iz novosadskog Doma zdravlja.

    U Institutu za javno zdravlje ”Novostima” je rečeno da sledećeg meseca očekuju izveštaje. A, neutrošene količine preseliće se u magacine Instituta ”Torlak”, gde će pričekati izvoz i uništavanje.

    PROTIV SVINjSKOG GRIPA OSTALO 638.000 DOZA


    MINISTARSTVO zdravlja Srbije raspisalo je tender za uništavanje neiskorišćenih vakcina protiv svinjskog gripa.

    – U ”Torlaku” se nalazi 638.000 doza te vakcine, koje su sa sekundarnom ambalažom teške oko 1.058 kilograma – kaže Sandra Čerin, portparol ovog Instituta. Uništavanje medicinskog otpada u inostranstvu košta između tri i pet evra po kilogramu, pa će Srbiju pandemija svinjskog gripa da košta još dodatnih tri i po hiljade do pet hiljada evra.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE