Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Crna Gora: Hitna porudžbina lekova bez tendera

    Samo sedam dana nakon proglašenja vanrednog stanja, premijer Igor Lukšić doneo je Naredbu za hitnu nabavku lekova po specifikaciji Operativnog štaba za vanredne situacije.

    Zadužio je Ministarstvo zdravlja i Fond za zdravstveno osiguranje da realizuju nabavku. Naravno, posao je, zbog vanrednog stanja, obavljen bez javnog tendera.

    Prema listi ljekova koji će se nabaviti u hitnom postupku, u koju su “Vijesti” imale uvid, reč je o nabavci za koju će se iz budžeta izdvojiti više od 3,1 milion eura.

    Na spisku za nabavku, između ostalog, su lekovi za razne oblike srčanih oboljenja, vitamini, antibiotici, dijetetski proizvodi, ali i lekovi za maligna oboljenja i sedativi.

    Ranije su Ministarstvo zdravlja i Javna apotekarska ustanova “Montefarm” saopštili da je nestašica lekova uslovljena “kašnjenjem sa tenderskom procedurom”, pa je Vlada u okviru mera u vanrednom stanju doskočila problemu i dozvolila da se lekovi nabave bez tendera.

    “Vijesti” nisu mogle da dobiju odgovor iz Ministarstva zdravlja i Fonda za zdravstveno osiguranje u kakvoj je vezi vanredno stanje i nabavka lekova široke upotrebe, čija je potrošnja konstantna bez obzira na vremenske uslove.

    Bez odgovora je ostalo pitanje zašto lekovi koji se izdaju na recept nisu nabavljeni u redovnoj proceduri, a ne koristeći vanredne okolnosti i skraćeni postupak nabavke, ako je nestašica pristuna i pre uvođenja vanrednog stanja.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE