Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Nikad veća krađa struje u Češkoj

    Skoro šest odsto cene struje za Čehe predstavljala je prošle godine ukradena električna energija, bilo kačenjem na tuđi strujomer ili direktno na mrežu.Tu struju su plaćali su ostali korisnici.
     
    Češki Energetski regulatorni ured izračunao je da prilikom distribucije na taj način netragom nestane 5,8 odsto električne energije dominantnog isporučioca na tržištu, državnog elektroenergetskog giganta ČEZ, kojem je omogućeno da do tog procenta pokrije gubitke preko konačne cene struje.
     
    „Slučajeva krađe struje je sve više“, kazao je za današnje Pravo portparol ČEZ-a Ladislav Kšiž i dodao da je samo za otkrivene slučajeve kradje ČEZ prošle godine fakturisao šest miliona evra.

    Tokom prošle godine, inspektori ČEZ-a sproveli su oko 7.000 kontrola preduzeća i domaćinstava i otkrili 3.500 slučajeva krađe struje što je za 36 odsto više nego 2010. godine.

    „U poslednje četiri godine udvostručio se broj otkrivenih slučajeva kradje. Kod našeg preduzeća godišnje imamo oko sto slučajeva“, kazao je portparol drugog velikog distributora Grupacije RVE (RWE) Martin Halupski.

    Ni ČEZ ni RVE ne pomažu Česima kojima se na strujomer prikačio neko drugi i zahtevaju novac od vlasnika strujomera, a on novac za struju koju nije potrošio mora da traži sam, preko policije i sudova.

    Krađa struje je u Češkoj krivično delo samo ako ukupna šteta pređe sumu od 200 evra.
     
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE