Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Srpski trgovci zarađuju najviše u Evropi?

    Srpski trgovac zarađuje najviše u Evropi, sa profitom od prosečnih 23 odsto naši trgovci imaju gotovo šest puta veće marže od svojih evropskih kolega.
     
    Marže su u našoj zemlji konstantno u porastu poslednjih godina i u proseku iznose 23 odsto sa čim se nikako ne slažu domaći potrošači. Zbog velikih marži potrošači u Srbiji jedu najskuplje meso, slatkiše, kupuju najskuplju garderobu a za obuću odvajaju duplo više nego stanovnici Evropske unije.
     
    Trgovinski lanci u Francuskoj, Engleskoj ili Americi našli su računicu da mogu da profitiraju, čak i kada je razlika između nabavnih i cena na rafovima tri do četiri odsto. Pojedini naši trgovci nisu bili zadovoljni dok im se zarada nije popela na više od 20 odsto.
     
    Uprkos tome što su marže na tehničke uređaje između 10 i 15 procenata, trgovci kako kažu, ipak nisu zadovoljni.
     
    Razlozi ovako visokih marži na našem tržištu jesu pre svega u monopolskom ponašanju uvoznika, ali i nepostojanje adekvatne domaće privredne konkurencije, smatraju ekonomisti.
     
    A dok se domaća privreda ne oporavi i ne ojača, kako bi mogla rame uz rame da parira uvoznicima, potrošačima ne preostaje ništa drugo nego da pazare po izuzetno visokim cenama.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE