Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Otkriveno prvo nalazište gasa u Crnom moru

    Američka petrohemijska kompanija „Eksonmobil“ i rumunska „Petrom“ otkrile su veliko nalazište gasa u Crnom moru, čije potencijalne rezerve mogu da dostižu 84 milijardi kubnih metara, objavile su kompanije na sajtu berze u Beču.
     

    Bušotina „Domino-1“ u kojoj je gas otkriven, nalazi se u okviru bloka „Neptun“ 170 kilometara udaljenom od rumunske obale. Ovaj blok istražuju „Eksonmobil“ i austrijska grupacija OMV, pod čijom je kontrolom rumunska „Petrom“.

    U zajedničkom saopštenju kompanije ističu da otkriće, u slučaju da se potencijalne rezerve potvrde, može da postane najveći gasni projekat u istoriji postojanja OMV. U tom slučaju investicije partnera u eksploataciju nalazišta će se meriti milijardama dolara, objavio je internet sajt „Lenta.ru“.

    Cena akcija OMV na berzi u Beču su posle saopštenja o otkriću nalazišta porasle za 3,2 odsto, a akcije „Petrom“ za 5,2 procenta.

    Gas se u Rumuniji do sada crpeo samo iz kopnenih nalazišta, s tim što je godišnja proizvodnja na nivou oko 2,5 milijardi kubnih metara. Godišnje potrebe te zemlje premašuju 12 milijardi kubnih metara, od kojih 9,6 milijardi se pokriva uvozom.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE