Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Samo trećina firmi zaposlila invalide

    Zakon o zapošljavanju osoba sa invaliditetom na snazi je već dve godine, pa se zahvaljujući njemu sa biroa ”skinulo” 10.074 nezaposlenih, ali se poslu nada još 19.142 osoba sa hendikepom.
     
    Ipak, više od trećine preduzetnika koji su u obavezi da upošljavaju invalidne osobe radije se odlučivalo da državi plaća penale jer nije u stanju da obezbedi nova radna mesta.

    – Obavezu da zaposle osobu sa invaliditetom ima svako preduzeće sa više od 20 radnika, a potom na svakih 50 po još jednog. Samim tim u Srbiji je 5.500 preduzetnika koji imaju obavezu da primenjuju ovaj kvotni sistem, ali se za upošljavanje invalida odlučilo tek njih 36 odsto – kaže Dragoljub Rajić, iz Unije poslodavaca Srbije. – A 35 odsto preduzeća plaća penale, pa je za svaku nezaposlenu osobu sa invaliditetom poslodavac dužan da svakoga meseca uplaćuje tri minimalne zarade u budžet republike. U prošloj i pretprošloj godini ovi su penali u proseku iznosili oko 47.000 dinara mesečno. Tako je, samo u prošloj godini, na konto ovih kazni u budžet ušlo više od 20 miliona evra što je dovoljno za otvaranje skoro 4.000 novih radnih mesta. Pitanje je, međutim, na šta je potrošen ovaj novac uzet od privrede.

    Prema Rajićevim rečima 17 odsto preduzeća je, u međuvremenu, ”spalo” na manje od 20 radnika pa su bili izuzeti od plaćanja ovih penala i obaveze novih zapošljavanja, a 12 odsto preduzetnika je već imalo invalidne radnike koji su se samo ”registrovali”.

    A za izdavanje ovakvih potvrda kojom se ”dokazuje” dijagnoza ili hendikep zadužene su Komisije za ocenu radne sposobnosti koje rade pri službama Republičkog Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje i Nacionalne službe za zapošljavanje. Tako su lekari veštaci Fonda PIO, samo u 2011. godini, ocenjivali preostalu radnu sposobnost za 32.922 osoba, ali je nepoznato koliko ih je ovu potvrdu iskoristilo za tražanje posla. S druge strane, u filijalama NSZ je od 2010. do danas ovo zatražilo 12.035 osoba koje su tragale za novim radnim mestom.

    – Najčešći uzroci invalidnosti su bile bolesti sistema krvotoka, a potom tumori i duševni poremećaji – kažu u Fondu PIO. – Bilo je i dosta slučajeva bolesti mišićno-koštanog sistema i vezivnog tkiva, bolesti žlezda sa unutrašnjim lučenjem, kao i nervnog sistema.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE