Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Mlekari blokirali istočni ulaz u Zagreb

    Proizvođači mleka u Hrvatskoj blokirali su danas poslepodne u oba smera Slavonsku aveniju, najvažniju saobraćajnicu u Zagrebu kod pogona mlekare.


    Mlekari protestuju već deveti dan tražeći veće otkupne cene mleka, a nakon njihove blokade u istočnom delu Zagreba zavladao je saobraćajni haos.

    Predstavnici Hrvatskog saveza udruženja proizvođača mleka napustili su u podne sastanak Saveta za mleko u ministarstvu poljoprivrede, nezadovoljni što je tačka o otkupnoj ceni mleka stavljena kao poslednja na današnjoj sednici na kojoj se trebalo razgovarati o zahtevima mlekara.

    Posle blokade, mlekari su se odazvali pozivu ministarstva poljoprivrede da se vrate na pregovore s kojih su otišli, tako da i večeras razgovori traju.

    Mlekari su blokirali i Zagorsku magistralu kod mesta Veliko Trgovišće, i Podravsku magistralu i više puteva u Slavoniji i Međimurju.

    Mlekari traže dogovor o otkupnoj ceni mleka, odnosno da se najnovija od 2,30 kuna (0,3 evra) po litri vrati bar na 2,7 kuna (0,35 evra),odnosno da se minimalna otkupna cena mleka formira na temelju prosečne cene u svim zemljama EU za prethodna tri meseca.

    Traže i subvencionisanje troškova proizvodnje, smanjenje PDV-a na 8,5 odsto na sav repromaterijal potreban za proizvodnju sirovog mleka i fiksiranje cene plavog dizela, goriva koji po povlašćenoj ceni koriste poljoprivrednici i ribari.

    Od vlade se traži da donese odluku o intervenciji na tržištu mleka od 42 lipe po kilogramu mleka za period od 1. decembra prošle godine do ulaska Hrvatske u EU.

    Zatražili su sastanak s predsednikom Ivom Josipovićem i premijerom Zoranom Milanovićem, naglašavajući da od svojih zahteva ne odustaju i nastavljaju protest.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE