Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    „Gasprom“ isključuje Ukrajinu iz tranzita gasa

    U Moskvi je energetska kompanija „Gasprom“ potvrdila nameru da isključi Ukrajinu, glavnu tranzitnu zemlju za izvoz ruskog gasa, iz sistema isporuke tog energenta ka ciljnim tržištima.
     
    Zvaničnik Gasproma Sergej Kuprijanov je naveo u sredu da će tome prethoditi realizacija svih planiranih projekata „Gasproma“, uključujući i „Južni tok“.
     
    – “Južni tok“ sa maksimalnim kapacitetom, “Severni tok“ sa dopunskim cevovodima, imajući u vidu udeo u vlasništvu gasovodnih objekata u Belorusiji i u Crnom moru, tranzitni značaj Ukrajine za transport ruskog gasa biće ravan nuli – naveo je Kuprijanov.
     
    Prethodno je ruski predsednik Dmitrij Medvedev poručio rukovodstvu „Gasproma“ da projektuje i izgradi gasovod „Južni tok“ orijentišući se na maksimalan kapacitet od 63 milijarde kubnih metara godišnje.
     
    Predsednik uprave „Gasproma“ Aleksej Miler je, pak, kazao da je „Gasprom“ završio izradu studije izvodljivosti projekta „Južni tok“ koja obuhvata podvodnu i kopnene deonice, koje će prolaziti preko teritorije Bugarske, Srbije, Mađarske, Slovenije, kao i ogranke za Hrvatsku i Republiku Srpsku, kao i gasovod za Grčku.
     
    Miler je rekao da je „Gasprom“ pripremio novi, aktuelizovan grafikon pošto je Turska u decembru 2011 dala dozvolu za izgradnju podvodne deonice gasovoda u svojim teritorijalnim vodama Crnog mora, i naglasio da je kompanija spremna da gradnju „Južnog toka“ počne u decembru ove godine.
     
    Prošle nedelje je predstavnik „Gasproma“ Denis Ignatjev izjavio u Moskvi da izgradnja trase gasovoda „Južni tok“ kroz Srbiju „znači 2.200 radnih mesta i oko pola milijarde evra investicija“, kao i stotine miliona evra prihoda godišnje od eksploatacije gasovoda i naplate transporta.
     
    Ignjatjev, načelnik medijske službe „Gasproma“ za kontakt sa stranim novinarima je  istakao kako je je Srbija centralna regionalna tačka na trasi „Južnog toka“, kao i da je u toku izrada tehničke dokumentacije i studija izvodljivosti za Crnu Goru i Makedoniju koje su izrazile zainteresovanost za priključenje na gasovod, a da će jedan krak biti usmeren na Republiku Srpsku.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE